Hlavní obsah

Severní Korea zakázala inspektorům přístup do Jongbjonu

VÍDEŇ/TOKIO

Severní Korea v úterý zakázala mezinárodním jaderným inspektorům přístup do svého komplexu v Jongbjonu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroje blízké Mezinárodní agentuře pro atomovou energii MAAE.

Foto: Nová Čína, Reuters

Komplex v v Jongbjonu ještě s chladicí věží

Článek

Podle Reuters se Pchjongjang snaží o obnovu provozu v Jongbjonu. Ve středu navíc varovala Jižní Korea, že komunistický sever usiluje o výrobu jaderné hlavice. Dříve ve stejný den odpálila KLDR dvě rakety středního doletu do Žlutého moře a podle Soulu na svém západním pobřeží rozmístila více než desítku dalších. 

Severokorejský jaderný program je trnem v oku jejích sousedů a Západu už léta. V červnu KLDR, která se v rámci šestistranných jednání s USA, Čínou, Ruskem, Japonskem a Jižní Koreou zavázala ukončit svůj jaderný program, demonstrativně odstřelila chladicí věž reaktoru v Jongbjonu. V září ale začala s obnovou zařízení vyrábějícího plutonium, které je nutné pro sestrojení jaderné bomby.

Před dvěma týdny navíc nechal Pchjongjang odstranit monitorovací kamery a pečeti MAAE z reaktoru v Jongbjonu a informoval inspektory, že se chystá vrátit do něj nukleární materiál.

KLDR svůj krok zdůvodnila tím, že USA nesplnily svůj závazek ze šestistranných jednání a nevyškrtly ji ze svého seznamu zemí podporujících terorismus. Podle japonské agentury Kjódó dnes ale Washington informoval Tokio, že Severní Korea bude ze seznamu odstraněna do konce října.

Jaderný program KLDR

2002 - Severní Korea upustila od předchozí dohody poté, co ji USA obviňují z tajného obohacování uranu, který prováděla od roku 1994.

2003 -  Zahájeny šestistranné rozhovory o jaderném programu KLDR za účasti Severní Koreje, Jižní Koreje, Číny, Japonska, Ruska a USA. Během rozhovorů KLDR Američanům oznámila, že má už šest jaderných pum. 

Říjen 2006 - KLDR poprvé otestovala jadernou zbraň. USA pochybovaly o úspěšnosti testu.

Únor 2007 - Pchjongjang slíbil ukončit atomové aktivity výměnou za hospodářskou pomoc.

Červenec 2007 - Režim uzavírá reaktor v Jongbjonu a dovoluje k němu přístup expertům z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Červen 2008 - KLDR předává přes Čínu Američanům podrobnosti o programu. Poté zničila chladící věž jaderné elektrárny v Jongbjonu.

Leden 2009 - KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.

Duben 2009 - Severní Korea vypustila raketu dlouhého doletu, která měla vynést satelit. Následují sankce ze strany OSN. 

Květen 2009 - Druhý jaderný test KLDR. Nálož byla silnější než první. 

Vymazání KLDR z amerického seznamu zemi mimo jiné umožní žádat o půjčky u mezinárodních institucí.

Reklama

Související články

KLDR pracuje na obnovení atomového reaktoru

Severní Korea začala pracovat na obnovení jaderného reaktoru v komplexu Jongbjon, který před několika měsíci na základě mezinárodních dohod částečně...

Výběr článků

Načítám