Hlavní obsah

Sýrie dál posiluje armádu u libanonské hranice

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAMAŠEK

Sýrie vyslala k východní hranici s Libanonem vojenské oddíly poté, co před pár týdny znásobila armádní přítomnost při severní hraniční linii. Oznámila to ve středu britská stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Syrští vojáci u libanonské hranice

Článek

Syrská armáda podle zpráv vybudovala v severní oblasti údolí Bekaa síť zákopů a hlídkových stanovišť. Damašek dříve uvedl, že vojsko přesunuje, aby bojovalo proti pašerákům. Současné přesuny nekomentoval.

Americká vláda ho v pondělí varovala před možnou intervencí v Libanonu. Protisyrské libanonské skupiny se obávají, že jako záminka k vojenskému napadení může syrské vládě posloužit nestabilní bezpečnostní situace na severu Libanonu. Podle libanonské armády přemístila Sýrie od 22. září k hranicím na deset tisíc vojáků.

Vliv Damašku na dění v Libanonu byl během občanské války v letech 1975-1990 zásadní. Sýrie nakonec byla nucena desetitisíce svých vojáků stáhnout na nátlak libanonské opozice v roce 2005.

Sýrii k narovnání vztahů s Libanonem povzbuzuje Francie, Spojené státy zase podporují budování libanonské armády.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám