Hlavní obsah

Kalousek navrhne zvýšení pojištění vkladů na 1,25 miliónu korun

LUCEMBURK
Aktualizováno

Ministři financí zemí Evropské unie v úterý v Lucemburku doporučili zvýšení záruky za vklady na 50 000 eur (zhruba 1,25 miliónu korun) s tím, že některé státy mohou garantovat vklady až do výše 100 000 eur (zhruba 2,5 miliónu korun). Česko se bude radou řídit a ministr financí Miroslav Kalousek zvýšení vládě navrhne. V ČR je nyní výše záruky 25 000 eur. Garance je v eurech a na koruny se bude přepočítávat podle aktuálních kurzů.

Článek

"Navrhnu vládě, aby předložila Sněmovně novelu zákona, v níž by se pojištění zvýšilo na 50 000 eur. Ovšem ne na přechodnou dobu, ale nastálo,“ řekl Kalousek.

"Domnívám se, že je to dostatečný krok, který pokryje drtivou většinu drobných střadatelů a nebude nikoho motivovat aby pošilhával po zahraničí," řekl Kalousek.

Nový limit pro záruku nyní mohou dobrovolně zavést členské státy. Pokud by měl být závazný pro celou Unii, bude muset projít jejím celým schvalovacím procesem.

Některé země Evropské unie se již v předešlých dnech zaručily za plné výše vkladů svých občanů v bankách. Udělalo to například Německo, Dánsko, Irsko. K podobnému kroku se chystá i Rakousko.

Sankce proti odpovědným osobám

Ministři financí sedmadvacítky se dohodli na osmi základních principech, které by měly platit v nejkratší době. Jsou mezi nimi stanoveny sankce vůči odpovědným osobám (šéfové krachujících bank) či principy odměňování manažerů.

Miliónové platy ředitelům krachujících bank jsou často trnem v oku lidem i politikům. Například bývalý šéf již zkrachovalé banky Lehman Brothers přiznal, že si za posledních osm let vydělal téměř pět a půl miliardy korun.

Francouzská ministryně financí Christina Lagardeová po jednání uvedla, že nebudou platit zlaté padáky. Zmínila se také o tom, že veřejná intervence bude s ohledem na daňové poplatníky. To například znamená, že pokud bude nějaká banka zestátněna, vynaložené peníze daňových poplatníků by se jim v ideálním případě měly vrátit.

Banky krok ministrů EU vítají

Podle České bankovní asociace je návrh na zvýšení limitu zjevně rozumným kompromisem mezi populistickými přístupy některých států a racionálním přístupem jiných zemí, včetně ČR.

Česká spořitelna vítá, že jde o unifikovaný krok napříč EU. "Celkově to stabilizuje celou situaci i vnímání klientů. Krok ministra financí vítáme. Přesto je důležité zopakovat, že český bankovní trh je zdravý a stabilní, poměrně od finanční krize izolován," řekla mluvčí banky Kristýna Havligerová.

S tím souhlasí i mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň, podle kterého ovšem nadále platí, že k navýšení garance není žádný reálný důvod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám