Hlavní obsah

Slota přirovnal šéfku maďarské diplomacie k Adolfu Hitlerovi

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota opět urážel maďarskou ministryni zahraničí Kingu Gönczovou a přirovnal ji Adolfu Hitlerovi. Slota řekl, že šéfka maďarské diplomacie má podobnou rétoriku jako Hitler.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota

Článek

"To, co dělá je vrcholem arogance. Můžu to přirovnat k henleinovcům a k tomu malému muži s knírkem z mnichovské pivnice. Ten měl stejnou rétoriku, jako ta paní. Možná, že už ji raší knírek," uvedl Slota v neděli po slavnostním odhalení památníku ve tvaru slovenského dvoukříže o obce Pavlovce na východě Slovenska.

Maďary označil Slota za vrahy a zbojníky. "My se nepodvolíme tomu obrovskému tlaku, který na nás vyvíjejí z Budapešti. Ta střapatá paní, ta chuděra (Gönczová - pozn.red.) nám vyhrožuje, klade otázky našemu předsedovi vlády, kterému nesahá ani po paty. To si ke slovenskému národu nikdo nemůže dovolit. My jsme tady od věky-věků a tihle Mongolové přišli daleko za námi," dodal v plamenné řeči k přítomným sympatizantům SNS.

Gönczová si minulý týden předvolala slovenského velvyslance v Budapešti a označila některé kroky slovenské vlády za nepřijatelné mezi sousedy a členy Evropské unie a NATO. Ministryně si stěžovala především na to, že nové učebnice pro školy s vyučovacím jazykem maďarským obsahují geografické názvy obcí pouze ve slovenštině a maďarské školy téměř nedostávaly žádné dotace z eurofondů. Gönczová údajně hrozila protiopatřeními a stížnostmi u Evropské unie.

Slovenský premiér Robert Fico označil žádost maďarské ministryně za ultimatum. "Slovensko nebude podléhat žádným zahraničním vlivům a tlakům. Maďarská vláda má problémy, tak provokuje," prohlásil Fico.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám