Hlavní obsah

O2 rozšíří pokrytí 3G sítí, připojení na internet z iPhonu bude rychlejší

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telefónica O2 bude spolupracovat se společností Huawei na rozšíření pokrytí sítě 3G. O2 v současné době nabízí jako jediný český operátor pokrytí sítí 3G, založené na technologii UMTS/HSDPA v Praze a Brně. Nejen uživatelé nového iPhonu 3G se nyní dočkají rychlejšího internetu až ve 30 dalších městech České republiky do konce roku 2009.

Článek

„Rádi bychom nabídli výhody vysokorychlostního mobilního internetu zákazníkům v co nejvíce českých městech. Proto jsme se rozhodli rozšířit 3G a modernizovat 2G sítě,“ uvedl Salvador Anglada, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Telefónica O2 Czech Republic.

O2 v současné době jako jediný český operátor poskytuje pokrytí sítí 3G, založené na technologii UMTS/HSDPA v Praze a Brně. Uživatelé v těchto městech se mohou těšit na zvýšení přenosové rychlosti na 3,6 Mbit/s již začátkem příštího roku. Do konce roku 2009 plánuje společnost rozšířit signál do 20 až 30 měst České republiky. Během příštích dvou až tří let bude pokryto cca 70 % české populace.

Technologie UMTS pro třetí generaci mobilních sítí, umožní v první fázi přenosy dat až rychlostí 3,6 Mbit/s. V horizontu dalších let je možné zvýšení přenosové rychlosti až na 7,2 Mbit/s. Díky UMTS/HSDPA technologii se tak budou moci uživatelé mnohem rychleji připojit k internetu a prohlížet webové stránky, stahovat a posílat emaily či streamovat videa.

T-Mobile nebude stavět síť UMTS, zaměří se na novou technologii

Mobilní operátor T-Mobile nebude v Česku budovat klasickou hlasovou síť UMTS, na kterou získal před sedmi lety licenci, ale zaměří se na novou technologii LTE.

"Klasickou síť třetí generace zavádět nehodláme. V tuto chvíli by z našeho pohledu šlo o krátkodobou, nevýhodnou investici. Celá skupina T-Mobile chce v budoucnosti zavést technologii LTE, která nabízí dlouhodobý potenciál rozvoje," uvedla mluvčí s tím, že o časovém horizontu a dodavatelích je zatím předčasné hovořit.

Podle neoficiálních informací by LTE mohla v tuzemsku stát do dvou let, její testování by mohlo začít ještě letos. Hlasovou i datovou síť UMTS (FDD) v Česku provozuje pouze Telefónica O2. Ta nedávno v souvislosti s uvedením nového iPhonu 3G oznámila, že během dvou let rozšíří pokrytí s Prahy a Brna na zhruba 20 až 30 velkých tuzemských měst.

Pozadu zůstává také Vodafone

Třetí operátor Vodafone získal licenci na UMTS později a letošní lednový start, který mu ukládala licence, o rok odložil. Za licence pro UMTS operátoři dohromady zaplatili přes 9,3 miliardy korun. O LTE (Long Term Evolution) se hovoří jako o plnohodnotné síti čtvrté generace, která umožní dosahovat rychlosti stahování dat přes 300 Mbit/s.

Naproti tomu u UMTS se rychlost datových přenosů zatím pohybuje maximálně v jednotkách Mbit/s. T-Mobile je s 5,3 miliónu zákazníků největší tuzemský mobilní operátor. Celkově je na trhu přes 13 miliónů mobilních čísel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám