Hlavní obsah

Pražská burza prodělala největší denní pád v historii

PRAHA

Pražská burza v pondělí zaznamenala největší denní ztrátu od svého vzniku před 15 lety. Hlavní index trhu PX, který se počítá z cen 14 nejlepších akcií, se zřítil o 8,46 procenta na takřka 3,5leté minimum 1102,9 bodu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Špatné prodeje v pondělí postihly všechny světové trhy. Investoři se obávají dalších negativních dopadů globální finanční krize. "Prodávalo se všechno a všude. Je ale možné, že pokles bude nadále pokračovat," uvedl analytik Komerční banky Josef Němý.

Černý den podle Němého zažili akcionáři energetické skupiny ČEZ. Akcie této největší firmy ztratily 13,33 procenta na 888,4 koruny. Tržní kapitalizace ČEZ, což je součin počtu akcií a burzovní ceny, se tak během jediného dne snížila o 81 miliard korun.

Dow Jonesův index na historických minimech

Burzy ztrácejí po celém světě. Nejsledovanější ukazatel amerického akciového trhu Dow Jonesův index v první hodině dnešního obchodování sestoupil poprvé po téměř čtyřech letech pod hranici 10 000 bodů. Index 30 předních akciových titulů v USA klesl po začátku obchodů o tři a čtvrt procenta na 9989 bodů a pod hranici 10 000 bodů se ocitl poprvé od 29. října 2004.

Asijské akcie začaly kvůli obavám z šíření krize a z recese prudkým propadem a tokijský index Nikkei 225 spadl o 4,25 procenta. Západoevropský index FTSEurofirst 300 ztrácel odpoledne již šest procent.

Evropské akcie zaznamenaly silný pád

Investoři se bojí, že šířící se krize stáhne americkou i celou globální ekonomiku do recese. Trhy si uvědomují, že americký záchranný plán za 700 miliard dolarů nezačne působit rychle a že mezitím se budou banky dál dostávat do potíží. Nejhorší je nyní situace v Evropě, kde se vlády snaží činit kroky na podporu bankovního sektoru a na záchranu jednotlivých ohrožených bank.

Evropské akcie se kvůli obavám o bankovní sektor propadly na čtyřleté minimum. Klíčový panevropský index FTSEurofirst 300 klesl o 8,6 procenta na 996,02 bodu. Poprvé od října 2004 se tak dostal pod hranici 1000 bodů, napsala agentury Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám