Hlavní obsah

Při pumovém útoku na Srí Lance zemřel i bývalý armádní generál

– KOLOMBO

Nejméně 27 lidí včetně bývalého armádního generála zemřelo při pondělním pumovém útoku ve městě Anurádhapura asi 230 kilometrů severovýchodně od srílanského hlavního města Kolomba. Přes 60 lidí se zranilo. Vláda z útoku obvinila tamilské povstalce.

Foto: Reuters

Konflikt na Srí Lance si už vyžádal na 70 tisíc obětí.

Článek

Útok se udál v sídle opoziční Sjednocené národní strany (UNP), která v Anurádhapuře otvírala novou budovu. Sebevražedný útočník vešel dovnitř a odpálil nálož. Mezi zabitými jsou i generál Janak Perera a jeho manželka.

Armádní mluvčí řekl, že atentát spáchali Tygři osvobození tamilského Ílamu. Tamilští separatisté mají na svědomí smrt nemála politiků. UNP však ze zodpovědnosti obvinila vládu. Úřady prý opakovaně ignorovaly žádosti o adekvátní zajištění bezpečnosti Perery, kterému bylo vyhrožováno.

UNP byla u moci na Srí Lance do roku 2002 a tehdejší premiér Ranil Vikremasinghe vyjednal v témže roce příměří mezi vládními silami a LTTE. Současná vláda ale od příměří letos v lednu odstoupila a v oblastech kontrolovaných Tamily propukly intenzivní boje. Pondělní útok se udál na pozadí pokračující armádní ofenzivy proti velitelství Támilů v Kilinočči na severu země. Armáda tvrdí, že je dva kilometry od centra města.

Boj povstalců na Srí Lance

Srí Lanka, dříve známá jako Ceylon, získala nezávislost na Velké Británii 4. února 1948. Ostrov s 20 milióny obyvatel sužuje od roku 1972 ozbrojený konflikt mezi většinovými Sinhálci a menšinovými Tamily. Ti bojují za větší autonomii nebo nezávislost severu a východu Srí Lanky a jejich boj si dosud vyžádal odhadem 70 000 obětí mezi ozbrojenými silami obou stran i mezi civilisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám