Hlavní obsah

Abramovič staví nejdelší jachtu na světě s protiraketovým radarem

Novinky, rei
LONDÝN

Ruský miliardář Roman Abramovič v Německu doplňuje svou flotilu luxusních jachet. Nejnovější model bude nejdelší na světě, přijde ho v přepočtu na víc než půl miliardy korun a nebude na ní chybět ani systém na detekci útočných raket pirátů a teroristů. Jachta bude mít neprůstřelná okna a zvlášť silný pancíř kolem kormidelny a miliardářovy kajuty, informoval deník The Times.

Foto: Profimedia.cz

Abramovič vlastní několik luxusních jachet. Na snímku je Le Grand Bleu.

Článek

Plavidlo má délkou překonat dosud nejdelší jachtu dubajského emíra o více než 4,5 metru. Bude měřit přes 167 metrů a bude schopné hostit 24 lidí, které obslouží 70členná posádka.

Jestliže útočníci bezpečnostní opatření překonají a dostanou se na palubu jachty, Abramovič (41) a jeho přítelkyně, někdejší modelka Darja Žukovová (26) mohou uniknout v ponorce schopné provozu v téměř padesátimetrové hloubce. Na lodi nesmí chybět dva heliporty.

Obří jachta by měla doky opustit příští léto a ponese název Eclipse (angl. zastínění). V Hamburku, kde loď vzniká, postavili za diktatury Adolfa Hitlera také Biscmarcka, neohroženou německou válečnou loď, kterou ale potopili Britové ve vodách Atlantiku v roce 1941. Abramovič scénář opakovat nechce a nenechává nic náhodě.

Majitel fotbalového klubu londýnské Chelsea, jehož jmění se odhaduje na více než 350 miliard korun totiž plánuje účast na mistrovství světa, které se v roce 2010 koná v Jihoafrické republice. Zajištění se proti pirátům, kteří naposledy před dvěma týdny u břehů Somálska unesli ukrajinskou loď naloženou 33 tanky a další technikou, není od věci. Podle statistik je ovšem méně bezpečněji také ve Středozemním moři, kde kotví další Abramovičovy lodě. I tam se objevují pirátské útoky.

Protiraketový radar měl na své jachtě také někdejší irácký prezident Saddám Husajn. Jachta saúdského prince Abdulazíze patřící do flotily námořnictva zase údajně nese i francouzské rakety Exocet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám