Hlavní obsah

VIDEO: Na Žižkově skončila výměna vysílače

PRAHA
Aktualizováno

Na pražském Žižkově v pondělí probíhala unikátní operace. Na tamějším vysílači, který je jednou z dominant metropole, se v souvislosti s rozvojem digitálního vysílání měnily antény. Výměnu zhruba třiadvacetimetrového systému antén o váze téměř devíti tun prováděl speciální vrtulník se dvěma rotory.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrtulník u vysílače na Žižkově.

Článek

Akce začala v pondělí ráno krátce po osmé hodině. Ruský vrtulník Kamov 32 pilotovaný švýcarskou posádkou, ráno odstranil antény staré. Ještě dopoledne začal instalovat nové, které zajistí metropoli a okolí lepší pokrytí digitálním signálem. Na akci dohlíželi vedle policistů i hasiči, připravena byla i záchranná služba.

První ze dvou dílů nové antény, které byly uloženy v Mahlerových sadech, byl nasazen na vysílač kolem půl jedenácté. Krátce před polednem akce skončila nasazením druhého dílu antény. Instalaci sledovaly v okolí Mahlerových sadů stovky lidí.

Současné vysílače jsou pro digitální vysílání málo výkonné a je potřeba je nahradit lepšími. "Stará anténa byla postavena v roce 1990 a byla projektována pouze pro analogové vysílání. V době, kdy vznikla, se o digitálním vysílání ještě nikomu nezdálo," řekl ČTK Jiří Vykydal z Českých Radiokomunikací.

.: Kamov - kolos, který měnil anténu na vysílači

Výměnu téměř devítitunové antény provázejí rozsáhlá opatření v okolí vysílače. V několika blízkých ulicích bylo zakázáno parkování automobilů a lidé nesměli vycházet ani otevírat okna. Při přeletu vrtulníku totiž mohlo dojít nejen ke zvíření prachu, ale i ke vzletu drobných předmětů.

Rozhovor s pilotem vrtulníku

foto: ČTK.: Kliknutím obrázek zvětšíte

Digitální signál ze žižkovského vysílače budou moci Pražané naladit opět koncem října.

.: Výměna anténa na žižkovském vysílači.foto: Právo/Lukáš Táborský

Do té doby bude probíhat ladění nových antén a celého systému. Vysílač poté nabídne dva multiplexy pro digitální vysílání.

Obří vrtulník instaluje nový vysílač na Žižkovskou věž

foto: ČTK.: Kliknutím obrázek zvětšíte

Žižkovský vysílač

Otevřen v únoru 1992. O jeho stavbě bylo rozhodnuto již v roce 1978. O sedm let později se začalo se stavbou, podle návrhu architekta Václava Oulického.

Půdorys věže vychází z trojúhelníku, na jehož vrcholech vyrůstají ocelové sloupy kruhového průřezu. Dva z nich končí 134 metrů nad zemí. Ve stejné výšce přechází třetí, širší tubus v anténní nástavec. Špička věže se nachází 474 metrů nad mořem.

Vypočtená výchylka věže na vrcholu činí až 120 centimetrů. V běžném provozu ale není žádný výkyv znatelný, protože je eliminován kyvadlovým tlumičem kmitů.

Loni jeho vyhlídkové plošiny či restauraci navštívilo přes 146 tisíc lidí, a stal se tak druhou nejnavštěvovanější technickou památkou v České republice. První je budova plzeňského pivovaru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám