Hlavní obsah

Finanční krize sžírá Američany, 90letá důchodkyně si sáhla na život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Současná globální finanční krize začíná dopadat na životy lidí, zejména Američanů. Krize na tamním trhu bydlení a hlavně neschopnost splácet hypotéky způsobuje u obyvatel Spojených států zoufalé chování. Příkladem může být 90letá žena, která se rozhodla spáchat sebevraždu poté, co se musela vystěhovat ze svého domu.

Foto: Jonathan Ernst , Reuters

Krize hypoték přispívá k negativnímu pohledu Američanů na současnou situaci

Článek

Podle agentury Reuters se tak Addie Polková z Ohia stala ponurým příkladem současné finanční krize. Polková totiž žila v domě asi 38 let. Měla na něj hypotéku, kterou však nebyla schopna splácet. Soudním rozhodnutím měla být vystěhována.

Tíživou životní situaci však nezvládla, proto se rozhodla sáhnout si na život. Žena byla tento víkend nalezena ležící na podlaze svého domu. Tamní policejní mluvčí Rick Edwards uvedl, že žena sama sebe postřelila. Naštěstí však přežila a v současnosti je ošetřována v nemocnici.

Jak Agentura Reuters připomněla, ve Spojených státech jsou úrokové sazby u hypoték jedny z nejvyšších v historii. „Podle sousedů žena žila v domě 38 let. V posledních letech se prý stala kořistí úvěrových společností,“ uvedl Edwards.

Právě problémy na trhu hypoték, zejména rizikových, loni v létě byly prvními vlaštovkami současné globální finanční krize.

O krizi rizikových hypoték:
Rizikové hypotéky se nabízejí lidem, kteří by si běžnou hypotéku pořídit nemohli. Zpočátku jsou splátky velmi nízké, po třech letech však výrazně rostou. Loni se v USA ukázalo, že je lidé nemohou splácet.
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD už odhadla, že celkové ztráty na rizikových hypotékách dosáhnou 300 miliard dolarů.

Polková není jediná, kdo se nyní potýká s velkými problémy. Více než polovina Američanů přiznává, že se jich situace po krachu velkých finančních institucí dotkla, přičemž každý pátý tvrdí, že vážně. Největší problémy mají se získáváním půjček za přijatelných podmínek. Nejvíce se s tím potýkají drobní podnikatelé a středně velké firmy.

Řada odborníků i běžných lidí se obává, že se úvěrová krize projeví v propouštění. Snad nejvíce by se to mohlo projevit u obchodníků, kteří touto dobou využívají krátkodobé úvěry k nákupu zboží před vánoční sezonou.

Téměř polovina podnikatelů v průzkumu konzultační firmy BDO Seidman uvedla, že jejich obvyklí věřitelé zpřísnili úvěrové podmínky. Třetina bude muset nakoupit méně zásob a čtvrtina plánuje snižování stavu zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám