Hlavní obsah

Schváleno. Ekonomika USA dostane obří injekci 700 miliard dolarů

WASHINGTON
Aktualizováno

Americká Sněmovna reprezentantů v pátek napodruhé schválila 700miliardový balíček na záchranu finančního sektoru. Prezident George Bush následně návrh zákona podepsal. Plán už dříve přijal Senát. Oproti původní verzi, kterou Sněmovna odmítla v pondělí, obsahuje přijatý plán několik změn.

Foto: Brendan McDermid , Reuters

Američtí ochodníci na newyorské burze sledují průběh hlasování ve Sněmovně reprezentantů.

Článek

Ke schválení plánu bylo zapotřebí nejméně 218 hlasů, pro nakonec zvedlo ruku 263 členů sněmovny, proti jich bylo 171. Poté, co návrh podepsal prezident, se nový zákon stal největší intervencí do fungování finančních trhů, k jaké Spojené státy za poslední desítky let sáhly.

"Učinili jsme odvážný krok, abychom předešli tomu, že se krize na Wall Street změní v krizi společnosti po celé naší zemi," řekl Bush krátce po hlasování s tím, že návrh podepíše hned, jak se mu dostane na stůl. Zákon tak začal platit prakticky okamžitě.

Sněmovna už v pondělí o Bushově balíčku hlasovala a především zásluhou republikánů jej smetla ze stolu. Prezident Bush na to reagoval varováním, že to bude Spojené státy stát další milióny.

Ve středu plán schválil Senát poté, co se už 110stránkový návrh rozrostl o další dodatky. Nejvýznamnějším jsou nové daňové úlevy ve výši asi sta miliard dolarů.

:. Prezident USA George Bush při projevu poté, co Sněmovna reprezentantů schválila záchranný plán pro americkou ekonomiku.foto: Reuters/Mike Theiler

Fed: krok umožní stabilizovat trhy

Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke řekl, že Fed udělá vše, co je v jeho silách, aby se dokázal vypořádat s nynější úvěrovou krizí. Ta je za současný stav finančního sektoru zodpovědná nejvíce, přestože kořeny krize leží v rizikové části hypotečního trhu.

"Dál budeme využívat všech možností, které máme k dispozici, abychom zmírnili problémy na úvěrových trzích a zajistili silnou a zdravou ekonomiku," sdělil Bernanke v prohlášení. Schválení návrhu podle něj byl velmi důležitý krok, který umožní stabilizovat finanční trhy a odblokuje úvěrové trhy.

"Výsledek hlasování vítáme a doufáme, že pomůže k obnově důvěry na finančních trzích," řekla mluvčí Evropské komise Amelia Torresová. Některé evropské země na USA tento týden apelovaly, aby plán podpory finančního systému bez zbytečných odkladů schválily a zabránily tomu, že se krize ještě prohloubí a začne ovlivňovat i další části světa.

Dolar začal klesat

Po hlasování začal oslabovat kurz dolaru, který se k euru dostal zhruba na 1,3855 USD z předchozích 1,3800 USD, kde byl těsně před hlasováním. Proti japonskému jenu si však dolar pořád ještě držel zisky a pohyboval se kolem 105,70 USD.

"Myslíme si, že ten návrh je pro dolar negativní zprávou," řekl analytik devizového trhu v bance Wells Fargo Vassili Serebriakov. Růst dolaru z posledních dnů byl podle něj přehnaný a stála za ním poptávka po dolarové likviditě na peněžních trzích.

Euforie na trhu se nedostavila

Akciové trhy zpevňovaly hned od začátku obchodování, po hlasování ale z denního maxima mírně sestoupily. Nedostavila se tak euforie, kterou část analytiků předpovídala, pokud návrh ve sněmovně hladce projde. Stále totiž platí, že základní problémy přetrvávají a teprve nejbližší budoucnost může ukázat, zda schválený plán zabere a ekonomice skutečně pomůže.

Když se o návrhu hlasovalo, Dow Jonesův index měl zisk přes 300 bodů, po schválení návrhu se ale blue chips vzdaly skoro všech zisků, aby později začaly opět zpevňovat. Ryan Larson z investiční společnosti Voyageur Asset Management řekl, že jde patrně o klasickou reakci, kdy se 'nakupují dohady a prodávají fakta', jak se na Wall Street traduje.

Záchranný plán pro americkou ekonomiku Vláda počítá s postupným uvolňováním peněz: 250 miliard dolarů půjde do systému okamžitě, dalších 100 miliard na žádost Bílého domu, uvolnění zbylých 350 miliard může vetovat Kongres. Banky, které peníze přijmou, budou muset výměnou předat podíly, z nichž mají po posílení mít prospěch daňoví poplatníci. Platy čelních bankéřů budou limitovány a „zlaté padáky“, horentní odstupné po opuštění postu, budou zakázány. Bankovní sektor bude muset finančně vypomoct, jestliže peníze bank v úpadku skončí v nenávratnu. Banky povinně přijmou pojistný program proti ztrátám na hypotečním trhu. Na dodržování podmínek budou dohlížet čtyři nezávislé agentury. Některé dodatky:- navýšení vládních záruk na spoření ze sta tisíc dolarů na čtvrt miliónu- daňové úlevy pro drobné podnikatele- podpora obnovitelných zdrojů energie - pomoc lidem postiženým nedávnými hurikány

USA dají na krizi 3,5násobek českého HDP

Srovnání sumy 700 miliard dolarů (přes 12 biliónů korun), kterou vynaloží Washington na řešení finanční krize, s vybranými položkami:

:: Částka 700 miliard dolarů se rovná například ročnímu HDP Nizozemska a je 3,5násobkem celkového HDP ČR za rok 2007.

:: Celkový HDP všech zemí Afriky je odhadován na 800 miliard dolarů.

:: Na pokrytí částky 700 miliard dolarů by byly potřeba necelé čtyři rozpočty EU pro loňský rok.

:: 700 miliard dolarů je přibližná hodnota tržní kapitalizace dvou největších ropných společností světa, americké Exxon Mobil a čínské PetroChina.

:: Částku 700 miliard dolarů by mohlo zaplatit 12 boháčů, jakým je nejbohatší muž planety a zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates. Jeho majetek se odhaduje na 57 miliard dolarů.

:: Společný majetek 400 nejbohatších Američanů má hodnotu 1,57 bilionu dolarů, tedy přibližně dvakrát více, než je částka na americký záchranný plán.

:: Na válku v Iráku a Afghánistánu vynaložily USA od roku 2001 více než 800 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám