Hlavní obsah

Napětí v USA sráží českou měnu, proti dolaru oslabila téměř o korunu

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napětí kolem schválení plánu na záchranu americké ekonomiky dopadá i na tuzemskou měnu. Od začátku týdne totiž koruna oslabila vůči dolaru o devadesát haléřů. O moc lépe nedopadla koruna proti euru. I v tomto případně propadla o desítky haléřů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Dolar posiloval v očekávání přijetí finanční injekce pro USA,“ řekl Novinkám analytik Komerční banky Jiří Škop. Podle něj dolar posiluje i kvůli nedostatku dolarové likvidity ve světě.

Kurz koruny vůči dolaru se v pondělí pohyboval na úrovni 17,10 Kč/USD. Zároveň Sněmovna reprezentantů rozhodovala o přijetí plánu, který má napumpovat do tamní ekonomiky 700 miliard dolarů. Pozitivní očekávání hnalo dolar vzhůru, tuzemská měna tak oslabovala.

Pondělní neúspěch návrhu však dolar na kolena nesrazilo. Očekávání v záchranu ekonomiky přetrvalo. Dolaru i nadále posiloval, což sráželo korunu. Ta se ve čtvrtek ve tři hodiny propadla téměř na 18 Kč/USD.

Obdobný byl vývoj kurzu vůči euru. Týden zahájil na úrovni 24,45 Kč/EUR, ve čtvrtek odpoledne se přiblížil hranici 24,80 Kč/EUR.

Výhledy pro korunu nejsou příliš optimistické, stále by se měla vzdalovat z letních historických maxim. V červenci kurz atakoval hranici 23 Kč/EUR. Škop uvedl, že během následujících šesti měsíců by se tuzemská měna proti euru mohla dostat až ke 26 korunám, vůči dolaru pak až ke dvaceti korunám.

Reklama

Výběr článků

Načítám