Hlavní obsah

VIDEO: V Kalifornii objevili vrak letadla, patřilo asi dobrodruhu Fossettovi

LOS ANGELES
Aktualizováno

V Kalifornii objevil pátrací tým vrak letadla, které pravděpodobně patřilo milionáři a dobrodruhovi Stevu Fossettovi, oznámil americký úřad pro bezpečnost v dopravě NTSB. Stalo se tak den poté, co tam turisté našli několik Fossettových věcí. Fossett zmizel před rokem při letu nad nevadskou pouští a letos v únoru byl úředně prohlášen za mrtvého.

Článek

Trosky letadla zahlédl pátrací letoun v okrese Madera v pozdních středečních hodinách. Zatím není jisté, zda vrak ukrývá i Fossettovo tělo.

Podle kalifornských úřadů našli turisté v úterý zmuchlaný svetr a pilotní průkaz, na němž však chyběla fotografie. "Nejsme si jistí, zda to skutečně patřilo Stevu Fossettovi, na identifikační kartě ale je jeho jméno," prohlásil velitel místní policie Randy Schienle.

Tehdy třiašedesátiletý Fossett vzlétl sám 3. září 2007 z odlehlého ranče na krátký vyhlídkový let nad nevadskou pouští, ze kterého se ale již nevrátil. Úřady vzdaly pátrání začátkem letošního roku, několik soukromých osob ale stále pátrá po dobrodruhových ostatcích.

Dosud nevysvětlené zmizení stroje s pilotem vyvolalo i řadu spekulací. Například, že Fossett vše zinscenoval a někde se ukrývá. Jeho rodina to však popírá a poukazuje na to, že v nehostinné krajině se podobně ztracení lidé hledali i desítky let a někteří se nikdy nenašli.

Rekordman Steve Fossett

Fossett překonal během svého života 116 rekordů, 60 jich stále drží.

Je prvním člověkem, který v roce 2002 obletěl v balónu celý svět. Jako první přelétl v balónu Asii, Afriku, Jižní Ameriku, jižní Atlantik, jižní Pacifik a Indický oceán. Absolvoval nejdelší, ale také nejdéle trvající let v balónu.

V březnu 2005 se stal prvním člověkem, který v letadle sám obletěl Zemi bez mezipřistání a doplňování paliva. Překonal tehdy vzdálenost 37 000 kilometrů.

Loni pak při dalším letu bez mezipřistání uletěl 43 450 kilometrů.

Fossett drží také 13 rekordů v rychlosti plavbě plachetnicí, mimo jiné v rychlosti překonání Atlantiku a v rychlosti obeplutí Země.

Novinky, BBC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám