Hlavní obsah

Z teroristova dopisu na rozloučenou je jen hysterický vzkaz snoubence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Indicie o vině dvou údajných teroristů, kteří byli v pátek zadrženi na palubě letadla společnosti KLM na letišti v Kolíně nad Rýnem s podezřením, že chtěli absolvovat kurz ve výcvikovém táboře teroristů v Pákistánu, se drolí. Napsal to ve středu časopis Spiegel Online. Údajný dopis na rozloučenou před sebevražedným útokem, byl prý jen hysterickým milostným dopisem řešícím vztah jednoho z mužů se snoubenkou.

Foto: Profimedia.cz

Indicie o vině mužů zatčení na letišti v Kolíně nad Rýnem se podle Spiegelu drolí.

Článek

"Po spektakulárním zadržení dvou podezřelých z terorismu na letišti v Kolíně nad Rýnem se dostavují pochybnosti o celé akci. Zadržení bylo zřejmě provedeno příliš brzy a rozhodující důkaz byl možná jen zoufalým dopisem opouštěného zamilovaného," píše list.

Vrchní státní návladní v Bonnu Fred Apostel odmítl zprávu komentovat s poznámkou, že až do ukončení vyšetřování se jeho úřad ke "spekulacím" nevyjadřuje. Oba zadržení muži jsou od soboty ve vyšetřovací vazbě a Apostel k tomu týž den uvedl, že plánovali v brzké budoucnosti útok. Vyplývá to prý z důkazních materiálů, které policie předložila.

Uspěchané vydání zatykače

Podle Spieglu Online jsou však důkazy mluvící proti 24letému Němci narozenému v somálském Mogadišu neobvykle slabé. Zatykač byl bonnskými úřady vydán "zřetelně uspěchaně" na základě údajného rozhodnutí k sebevražednému útoku.

Dopis nalezený v zavazadle mladého muže ale představuje podle rodiny podezřelého milostný dopis snoubence, s níž se vždy loučil tak, "jako by už zítra nemělo vyjít slunce". Pár totiž bydlí odděleně - ona v Bonnu, on v Rheine. Podle listu je i v rámci bezpečnostních složek zatčení obou mužů považováno za sporné. Především tajné služby prý chtěly oba mladíky dále sledovat, ale nezatýkat.

Zadržení jsou třiadvacetiletý Somálec a čtyřiadvacetiletý Němec, který se narodil v somálském hlavním městě Mogadišu. Turbovrtulové letadlo Fokker 50 společnosti KLM, v němž byli před startem zatčeni, směřovalo z Kolína nad Rýnem do nizozemského Amsterodamu. Odtamtud prý chtěli letět do Pákistánu, kde měli údajně absolvovat kurz ve výcvikovém táboře organizovaného Svazem islámského džihádu (IJU) a pak se zapojit do teroristických útoků islamistů. Zoufalý dopis byl považován za důkaz, že chtějí zemřít ve svaté válce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám