Hlavní obsah

VIDEO: Před ministerstvem vnitra demonstrovaly stovky policistů a hasičů

Právo, Novinky, ČTK, jfk, pno
PRAHA
Aktualizováno

Platy byly hlavním důvodem, proč ve středu proběhla před budovou ministerstva vnitra v Praze asi hodinová demonstrace policistů a hasičů a dalších bezpečnostních složek. O protestní akci rozhodly odbory ve chvíli, kdy vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2009.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace policistů a hasičů před ministerstvem vnitra

Článek

Policisté a hasiči měli transparenty a pískali na píšťalky. Mluvčí policie Tomáš Hulan Novinkám řekl, že podle policejních odhadů bylo na místě asi 1500 lidí. "Kvůli demonstraci byl uzavřen provoz v ulici Nad Štolou," doplnil mluvčí.

Na transparentech měli přítomní nápisy, které odkazovaly na roli policie při krizových událostech, například: "Jdeme tam, odkud všichni utíkají."

foto: Právo/Petr Hloušek

Odboráři demonstraci svolali, protože ministr ani policejní prezident podle nich nezaručili splnění požadavku, že do plánovaného zvýšení mezd nebudou zahrnuty přesčasy vyplývající z úkolů, které policisté budou plnit v rámci opatření spojených s českým předsednictvím EU.

"Požadujeme stabilizaci policie, sociální jistoty policitům," řekl místopředseda policejních odborů Alexander Burda. V závěru účastníci společně vyzvali vládu, aby ještě přehodnotila rozpočet. Růst o slíbených 1,5 procenta v příštím roce by podle nich znamenal pokles reálných příjmů.

foto: Právo/Josef Koukal

Původně se chtěli policisté protestu zúčastnit jen, aby podpořili požadavky hasičů, kteří usilují o zvýšení mezd.

Policejní odboráři chtěli od ministerstva záruku na vytvoření nové tarifní tabulky pro rok 2010, čtyřprocentní navýšení platů a chtěli také jednat o navýšení platů civilních zaměstnanců. Průměrný plat policistů byl v polovině letošního roku kolem 31 500 korun, hasiči průměrně pobírají přibližně 33 000 korun.

Ministerstvo odborovou akci označilo za extrémně nekorektní a hazardující s dobrým jménem policie.

Chtějí čtyřprocentní navýšení platů

Akci svolaly Unie bezpečnostních složek, Nezávislý odborový svaz policie a Odborový svaz hasičů. Kromě policistů a hasičů byly na demonstraci i zástupci celníků a pracovníků vězeňské služby.

Podle zákona policisté stejně jako další příslušníci ozbrojených složek, soudci a státní zástupci nesmějí stávkovat. V demonstraci jim však nic nebrání. Dnešní demonstrace se tedy nezúčastnili policisté a hasiči ve službě, ale jen ti, kteří mají osobní volno nebo dovolenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám