Hlavní obsah

Šéf pákistánského Tálibánu je v komatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD
Aktualizováno

Šéf pákistánské odnože Tálibánu Bajtulláh Mahsúd, kterého policie vinila ze zosnování úspěšného loňského atentátu na bývalou premiérku Bénazír Bhuttovou, je velmi vážně nemocen, ale dosud žije. Mahsúdovi je 34 let, podle některých zdojů dokonce jen 30 let. Jeho smrt oznámenou některými agenturami ráno, popřely jak zdroje z Mahsúdova okolí, tak pákistánské bezpečnostní síly.

Foto: Profimedia.cz

Šéf pákistánské odnože Tálibánu Bajtulláh Mehsúd (uprostřed, zády k objektivu) v rozhovoru s novináři na snímku z května 2008

Článek

O smrti Mahsúda informoval nejprve člověk napojený na kmen, z něhož Mahsúd pochází. Pak informaci převzaly i místní televize a následně i CNN. Potvrdila ji i armáda, i když některé zdroje jeho skon od počátku popíraly.

"Bajtulláh je nemocný, jeho stav je vážný," řekl agentuře AFP nejmenovaný představitel pákistánské rozvědky. Tuto informaci potvrdil i jeden z Mahsúdových blízkých spolupracovníků Rahím Burkí, podle něhož předák Talibanu trpí cukrovkou ve velmi pokročilém stadiu. "Je ale v lékařské péči a daří se mu lépe," zdůraznil Burkí.

Naopak otec ženy, která se měla za Mahsúda provdat, údajně svým přátelům řekl, že Mahsúd je v kómatu, tvrdí další pákistánský zpravodajský zdroj.

Podle nedávných zpráv byla 34letá hlava pákistánského Tálibánu vážně nemocná a očekávalo se, že by mohla zemře během několik dní.

Mahsúdova smrt by podle analytiků oslabila pákistánský Tálibán, protože dosud nemá svého nástupce a není rozhodnuto ani, kdo stane v čele jeho kmene. Jeho nástupce v čele kmene už nebude tak vlivný, jako známý Mahsúd.

Mahsúd byl považován za strůjce atentátu na Bhuttovou

Pákistán Mahsúda vinil, že zosnoval úspěšný prosincový atentát na bývalou premiérku Bénazír Bhuttovou, která se loni vrátila do vlasti a usilovala o návrat do funkce. Mahsúd to však popíral. "Neútočíme na ženy,“ uvedl jeho mluvčí k obvinění, že Mahsúd stál za atentátem .

Islámábád přičítá Mahsúdovi a jeho pákistánské odnoži afghánského Tálibánu odpovědnost za nynější mohutnou vlnu sebevražedných atentátů, které zhruba za rok připravily v zemi o život přes 1300 lidí. Naprostá většina sebevražedných atentátníků, které se podařilo pákistánským vyšetřovatelům po pumových útocích identifikovat, patřila k Mahsúdovu kmeni.

:.Bénazír Bhuttová při návratu do vlasti, kde ji čekala smrt.foto: ČTK/AP

Mahsúd však tvrdí, že jeho cílem není útočit v Pákistánu. V loňském interview pro televizi Al-Džazíra uvedl, že jeho snahou vždy bylo zasáhnout Londýn nebo New York.

V lednu byla v Barceloně zadržena pákistánská teroristická buňka, které plánovala sebevražedné útoky ve Španělsku i v dalších zemích kontinentální Evropy.

Mahsúd ovládá část kmenových území

Mahsúdúv Tálibán byl především aktivní v oblastech při hranicích s Afghánistánem, které ovládají místní kmeny a nad nimiž nemá Islámábád kontrolu. Stál především za útoky v údolí Svát, které je vzdálené jen něco přes sto kilometrů od Islámábádu. Během loňska je skoro celé ovládli jeho bojovníci a zajali i stovky vládních vojáků. Tvrdé boje si vyžádaly desítky obětí.

:.Mrtví po atentátu byli přikryti vlajkami a obrázky Benazir Bhuttové.foto: ČTK

Tisíce jeho bojovníků působí také v Jižním Vazíristánu a zřejmě operují ve spolupráci s afghánskými Táliby a členy sítě Al-Kajdá.

Američané pokračují v útocích na Pákistán

Právě kvůli těmto vazbám Američané podnikají útoky na pákistánské území při hranicích s Afghánistánem. Poslední byl podniknut v noci na středu a zahynulo při něm pět lidí. Dvě rakety vypálil na podezřelý dům na pákistánské straně hranic americký bezpilotní letoun. Cílem byl dům ve městě Mir Alí v kmenovém území Severní Vazíristán. Mezi mrtvými jsou údajně i cizí bojovníci.

Reklama

Související články

Al-Kajda se přihlásila k zabití Bhuttové

Teroristická síť Al-Kajda se přihlásila k odpovědnosti za čtvrteční vražedný atentát na pákistánskou opoziční vůdkyni Bénazír Bhuttovou. V pátek...

Výběr článků

Načítám