Hlavní obsah

Ministerstvo obrany plánuje zdvojnásobit počet vojáků v Afghánistánu

Právo, Novinky, aš, dan
PRAHA

Ministerstvo obrany v úterý oznámilo, že chce zdvojnásobit misi v Afghánistánu. Provinční rekonstrukční tým v Lógaru by posílil o dalších více než 200 vojáků. Návrh předloží ve středu vládě na jejím zasedání.

Článek

V Afghánistánu od letošního února Češi vedou rekonstrukční tým v provincii Lógar, která leží na východě země, poblíž horké hranice s Pákistánem.

Vedení Severoatlantického paktu, který má na starosti síly ISAF v Afghánistánu, opakovaně žádá členské země aliance o posílení svých kontingentů. Radikální afghánské hnutí Tálibán nabralo v posledních dvou letech na síle. I nejvyšší americký velitel Mike Mullen uvedl v září, že v Afghánistánu koaliční vojska nevítězí.

S rostoucí silou Tálibů se potýkají i čeští vojáci. V březnu zahynul český voják při bombovém útoku na jihu Afghánistánu v okrese Girišk. Další dva čeští vojáci byli těžce zraněni. Při útoku zemřeli i dva Dánové a čtyři Afghánci. Druhý český voják zahynul při explozi na konci dubna. Vůz, v němž se vracel na základnu, zasáhla výbušnina. Další čtyři vojáci byli zraněni, jeden z nich těžce.

foto: Yahoo.com/Ondřej Lazar Krynek

Základna Shank, kde jsou nasazeni, byla v září opakovaně ostřelována. Jedna z raket zranila tři české vojáky. Dva byli převezeni se zraněními o vlasti.

Afghánistán prochází nejkrvavějším obdobím od americké invaze do země v roce 2001. V letošním roce při násilnostech zahynulo přes 3500 lidí, převážně povstalců z hnutí Tálibán. Boje si vyžádaly životy i více než 150 vojáků mezinárodních sil.

Od začátku invaze do Afhánistánu padlo už více než pět set amerických vojáků. V červnu, který byl pro Američany nejtragičtější, jich v Afghánistánu padlo 28, tedy více než v Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám