Hlavní obsah

Přestřelka na unesené lodi s tanky, piráti tvrdí, že slavili konec ramadánu

Nejméně tři piráti byli zraněni při přestřelce na unesené ukrajinské lodi Faina, které přepravuje 33 tanků T-72. Piráti popírají, že by šlo o střet mezi těmi, kteří požadují za tanky výkupné ve výši 20 miliard dolarů, a jejich odpůrci, podle nichž by se měly tanky poskytnout radikálním somálským bojovníkům. Piráti tvrdí, že jen bouřlivě oslavovali blížící se konec ramadánu.

Foto: Reuters

Unesená loď Faina

Článek

"Na lodi jsem veselí a slavíme Id (muslimský svátek - pozn. red.),“ řekl mluvčí pirátů Sugule Alí agentuře AP. Agentuře AFP popřel jakékoli rozmíšky. "Jsme jednotni a nebyly tu žádné boje,“ dodal mluvčí. "To je jen propaganda šířená lidmi, kteří si neuvědomují vážnost naší situace,“ uvedl.

Důrazně také varoval před útokem na loď: "Varuji před vojenskou operací. Když budeme napadeni, budeme se bránit, dokud poslední z nás nepadne. Jsme připraveni ztrestat ty, kdož vniknou do somálských výsostných vod.“

Unesenou loď obklopila americká válečná plavidla

Kolem unesené ukrajinské lodi Faina se konají úplné námořní manévry. Ve vzdálenosti deseti námořních mil (18 km) je desítka amerických lodí a křižníků. Nad Fainou krouží americké vrtulníky, aby se vojenský materiál nedostal do nepovolaných rukou.

Piráty už několik lodí sleduje americký torpédoborec USS Howard. K tomu se připojily i další americké lodě. Do oblasti míří i ruské válečné lodě, těm ale cesta do oblasti trvá déle než týden.

Panuje strach, aby se náklad nedostal do rukou somálských islámských radikálů, kteří před dvěma lety ovládli skoro celou zemi, než je zatlačila intervenční etiopská vojska. V boji však dál pokračují. Podle amerických zpravodajských služeb jsou napojeni na síť Al-Kajda.

Strach o životy námořníků

Američané tvrdí, že na lodi není jen 33 tanků T-72 s municí a náhradními díly, ale i další těžké zbraně včetně ramp na odpalování raket a minometů.

Zatím ale není jasné, zda zásilka směřovala do Jižního Súdánu bohatého na ropu, který má slíbenou nezávislost od roku 2011. Jeho představitelé jsou však těmito zprávami "překvapeni“. Dodávka zbraní by porušila mírovou dohodu mezi centrální vládou a jihosúdánskými separatisty. Existují ale také informace, že zásilka mířila do Keni.

Panují také obavy o osudu ruské posádky. Jeden z jejích 21 členů už zemřel. Údajně dostal infarkt.

Letos bylo u pobřeží Somálska přepadeno piráty 62 lodí. Uneseno bylo 26 z nich a 12 je nadále v rukou pirátů, kteří za ně požadují výkupné v řádech miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám