Hlavní obsah

Stavby architekta Adolfa Loose bortí nudné konvence

Novinky, Kristýna Křížová

Seznamte se s dílem odvážného architekta Adolfa Loose. Tento architekt se nesmazatelně zapsal do dějin architektury svými ojedinělými a skandálními projekty. Kdo by to byl tehdy řekl, že můžete mít v domě místnosti různých šířek a výšek a že se za to nemusíte omlouvat, že jste dům navrhli špatně. Porušovat nudné konvence se někdy vyplatí a dílo Adolfa Loose je toho dobrým příkladem.

Článek

Adolf Loos se proslavil svým "Raumplanem" (prostorovým plánem), což je strukturované plánování půdorysu.

.: Prostorový průřez Müllerovy vily - prostory jsou různě vysoké a spojené systémem schodišť.foto: www.mullerovavila.cz

Adolf Loos k tomu sám říkal: "Moje architektura vůbec není koncipována v plánech, nýbrž v prostorech. Nenavrhuji žádné půdorysy, fasády, řezy. Navrhuji prostory. U mne neexistuje žádné přízemí, první patro apod... U mne jde pouze o související kontinuální prostory, pokoje, předsíně, terasy atd. Patra se prolínají a prostory na sebe navazují."

.: Schodiště ve vile Dr. Františka Müllera v Praze.foto: Martin PolákFunkcionalistický dům podle Adolfa Loose tak má jinak vysokou kuchyň a jinak vysokou spíž. Na stavbě od Adolfa Loose tento půdorys můžeme sledovat z vnějšku, na průčelích, na posunutých vrstvách stavby, dům pak při pohledu ze zahrady vypadá jako systém předsunutých a zasunutých vrstev. Zvenku vás dům příliš nenadchne, Loos totiž zastával myšlenku, že "staví pro obyvatele domu a ne pro kolemjdoucí."

.: Dětskému pokoji v Müllerově vile dominuje žlutá a modrá.foto: www.mullerovavila.cz

Jeho architektura byla skandální

Loosovy návrhy samozřejmě budily velké pozdvižení a jen málokdo si dovedl představit, že by právě v takovém domě žil. Jedním z odvážlivců byl bohatý stavební podnikatel, který si od něj nechal navrhnout luxusní vilu na pražské Ořechovce. Vila je otevřena veřejnosti a tak ji můžete navštívit a podívat se jak vypadá takový netradiční interiér. Prohlídku si ale musíte nejprve zarezervovat.

Během návštěvy Müllerovy vily uvidíte, že racionální a úsporný prostor, o který Loos usiloval, je vybaven nábytkem z opravdu ušlechtilých materiálů - vybrané kameny se zajímavou strukturou - hlavně mramor, ušlechtilá dřeva, kůže apod. Loos totiž nebyl jen architektem, ale i designérem.

.: Knihovna v Müllerově vile - mahagonového obložení stěn, kůží potažené pohovky.foto: www.mullerovavila.cz

Na výstavu, která představuje tvorbu tohoto obdivuhodného a odvážného architekta, jenž se řadí mezi nejvýznamnější osobnosti moderny, můžete přijít do Muzea hlavního města Prahy až do 5.4. 2009 každý den, kromě pondělí v době od 9 do 18 hodin. Seznámíte se s tvorbou tohoto architekta speciálně v Čechách, a to v době od roku 1903 - 1933.

Autoři výstavy navštívili všechny stavby Adolfa Loose v Čechách a zdokumentovali stav těchto unikátních architektonických památek. Autoři se ale tehdy zhrozili, některé byly velmi poničené, a tak byla od roku 2003 zaháhena rekonstrukce bytů navržených Loosem v Plzni. Příprava této výstavy tak napomohla k záchraně několika unikátních interiérů moderní architektury, které jsou i dnes velmi inspirativními.

Anketa

Dovedete si představit, že by jste bydleli v těchto netradičních prostorách?
NE
33,7 %
ANO
66,3 %
Celkem hlasovalo 2257 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Perla moderní architektury - vila Tugendhat

Světoznámá perla moderní architektury vila Tugendhat se nachází v Brně. Můžete si udělat příjemný výlet a prohlédnout si jedinečnou architekturu. Vila pochází...

Výběr článků

Načítám