Hlavní obsah

Vynaložené peníze na záchranu bank se vrátí, tvrdí Bush

• Aktualizováno
Novinky, toh

Omezení zlatých padáků, pojišťovací plán, ale hlavně možné odkoupení přeceněných hypoték státem patří mezi hlavní body záchranného plánu pro americký finanční sektor. Prezident USA George Bush uvedl, že plán bude úspěšný a USA problémy vyřeší. Bushův projev přišel poté, co se finanční krize začala přelévat do Evropy. Od rána ztrácely veškeré evropské i asijské akciové trhy.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

emrický prezident George Bush

Článek

O víkendu se představitelé obou stran v Kongresu dohodli na zásadní podobě amerického plánu podpory finančního systému, na který má být vynaloženo až 700 miliard dolarů (téměř 12 biliónů Kč). V pondělí by se měla příslušná legislativa projednávat ve Sněmovně reprezentantů; v Senátu se o ní bude zřejmě jednat ve středu.

Bush ve svém projevu uvedl, že vyjednávání o zákonech umožňující vynaložit zmíněných 700 miliard dolarů byla složitá. "Ale tvrdá práce byla úspěšná. Dohodli jsme se na zákoně, díky kterému bude moci stát odkupovat přeceňované hypotéky. Finanční instituce tak budou moci nadále poskytovat peníze lidem," uvedl v projevu.

Zmínil také, že v zákoně budou ukotvena pravidla ohledně zlatých padáků předních manažerů velkých firem. Právě to si v posledních dnech vysloužilo velkou kritiku, protože krachující finanční domy z Wall Street štědře platily své šéfy.

Součástí jednání je i pojišťovací plán, který by neměl tolik zatěžovat daňové poplatníky. Podle Bushe bude cena pro daňové poplatníky nižší, než se očekávalo. Vynaložené peníze by se prý měly vrátit zpět.

Finanční krize není jediným problémem

Bush také řekl, že i po vyřešení současné finanční krize, budou se USA potýkat s dalšími problémy. "Čeká nás vypořádat se s úvěrovou krizí a také tlakem na ceny nemovitostí. Dlouhodobě Amerika překoná tyto problémy a i nadále bude nejvýkonnější ekonomikou světa," uzavřel Bush.

Foto: Novinky

Evropa se otřásá

Pokračující krize na finančních trzích a zestátnění britské a belgické banky poslalo v pondělní dopoledne akciové trhy napříč Evropou a Asií dolů. Zatím nedohledné přijetí záchranného balíku v USA v podobě 700 miliard dolarů ovlivňuje akciové trhy v Evropě, kam se americká krize začíná přelévat.

Například pražská burza ztrácela v pondělí v poledne 3,70 procenta. Téměř veškeré hlavní obchodovatelné tituly se propadaly. Obdobně na tom byl i Německý DAX, který ztrácel 2,81 procenta, či Francouzský CAC 40. Ten se propadl o 2,92 procenta.

Evropa se totiž po znárodnění belgické banky Fortis a britské Bradford & Bingley obává z přelití krize z Ameriky. „Země Beneluxu pomohly belgické bance téměř 12 miliardami. Na trzích to vypadá, že investorům to nestačí, což vrhá celý sektor do ztrát,“ řekl Novinkám analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

S problémy se potýkají i menší subjekty. Například kvůli horší finanční pozici islandské banky Glitnir Bank tamní vláda převezme její 75procentní podíl. Glitnir Bank patří mezi tři největší bankovní subjekty v zemi.

Investoři se odvracejí i od evropských měn

V napjaté atmosféře posledních dní posiluje americký dolar. Nejen euro, ale tuzemská měna se výrazně propadá. Koruna se po poledni obchodovala proti euru na úrovni 24,62 Kč/EUR a proti dolaru se přehoupla nad hranici 17 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám