Hlavní obsah

OBRAZEM: Plakáty ústeckého hejtmana řeší policie, prý jsou protiromské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM
Aktualizováno

Policie se zabývá třemi velkoplošnými transparenty, které minulý týden vyvěsil v Ústí nad Labem, Litvínově a Mostě hejtman Ústeckého kraje a místní jednička ODS v nadcházejících krajských volbách Jiří Šulc a na nichž je heslo "Makejte, gadžové, ať se máme líp". Někteří lidé je považují za protiromské.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Detail plakátu.

Článek

Šulc protiromský či rasistický podtext odmítá a tvrdí, že jen netradičně pojmenoval celospolečenský problém, jímž je zneužívání sociální dávek. Hájí se i tím, že slogan sám nevymyslel, ale "vypůjčil" si ho ze zdi jednoho litvínovského domu. O případu informují Lidové noviny a deník Aha!.

Plakát se objevil na stěně jedné z budov.foto: Právo/Šárka Tonarová

"Přijali jsme to, abychom prověřili, jestli nejde o protiprávní jednání. Na transparentu je inzerováno, že více bude známo 1. října, proto ještě vyčkáme," řekla LN mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Plakát vyvolal ve městě diskuze.foto: Právo/Šárka Tonarová

Deníky píší, že straničtí kolegové Šulce nejsou jeho jednáním nadšeni. "Takovýto způsob volební kampaně se mi nelíbí," řekl předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Odborník na extremismus Miroslav Mareš uvedl, že žádná seriózní strana zatím nikdy k podobným rasistickým heslům během předvolební kampaně nesáhla.

Krajské volby se uskuteční společně s prvním kolem senátních voleb v pátek 17. a v sobotu 18. října.

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS)foto: ČTK/Libor Zavoral

Reklama

Výběr článků

Načítám