Hlavní obsah

CSU zažila v Bavorsku volební fiasko, ztrátu absolutní většiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Bavorská konzervativní CSU ztratila zřejmě v bavorských zemských volbách poprvé za 46 let absolutní většinu v zemském parlamentu. Podle odhadů televize ARD zveřejněných po uzavření volebních místností získala jen 43 procenta hlasů, což znamená ztrátu 17,7 procenta oproti minulým volbám.

Článek

Ostatní strany se výsledku CSU sice ani zdaleka nepřiblížily, ale v jejich táborech se oslavovalo.

Pro CSU znamenají výsledky volební fiasko. Ani zdaleka totiž nedosáhla svého proklamovaného cíle získat nejméně 50 procent hlasů, za nimiž zaostala o sedm procent. CSU tak s největší pravděpodobností přijde o absolutní většinu v bavorském zemském sněmu a chce-li pokračovat ve vládě, musí si poprvé od 60. let minulého století hledat koaličního partnera. Výsledky zřejmě ještě předčí prognózy předvolebních průzkumů, které CSU věštily, že těsně nedosáhne na 50 procent voličských hlasů.

"Všichni jsme věděli, že nemůžeme zopakovat výsledek z posledních voleb, ale že budou ztráty takové, to jsme nečekali," řekl v první reakci poslanec CSU ve Spolkovém sněmu Hans-Peter Uhl.

Pozici druhé nejsilnější strany Bavorska dnes potvrdila sociálnědemokratická strana (SPD) předpokládaným ziskem 19 procent hlasů. Do zemského sněmu se ještě dostali Zelení (9,5 procenta), poprvé po 14 letech liberální Svobodná demokratická strana (FDP) a nově uskupení Svobodní voliči (10,5 procenta). Ještě stále může živit svou naději i krajně levicová Levice, která podle prvních odhadů zatím těsně nedosahuje na pět procent nutných pro získání parlamentních mandátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám