Hlavní obsah

V Rakousku půjdou poprvé volit parlament šestnáctiletí

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakousko se chystá na velkou celoevropskou premiéru: v nedělních předčasných parlamentních volbách budou moci rozhodovat o složení 183-členné Národní rady i šestnáctiletí a sedmnáctiletí, což se stane poprvé v dějinách starého kontinentu.

Foto: Herbert Neubauer , Reuters

Rakouský kancléř Alfred Gusenbauer

Článek

Nejnovější úpravy volebního zákona bude moci využít na 180 tisíc mladých Rakušanů, experti se ale nedomnívají, že by teenageři měli na výsledek zásadnější vliv. Společně s osmácti- a devatenáctiletými, kteří budou hlasovat rovněž poprvé, tvoří tato skupina jen něco málo přes tři procenta voličů. „Rozhodnou hlasy lidí starších 50 let,“ míní politolog z innsbrucké univerzity Ferdinand Karlhofer.

Poslanci přijali sérii finančních úlev

Hlavně jim politici snesli na poslední chvíli sérii finančních úlev či vylepšení. Parlament na maratónské, 19 hodin trvající poslední schůzi tři dny před volbami totiž přijal zákony, jimiž se od listopadu o 3,4 procenta zvýší důchody, snižuje DPH na léky z dvaceti na deset procent nebo se rozhodlo o státních příspěvcích seniorům na vytápění. Součástí balíku je i zrušení školného na univerzitách a mnoho nechybělo, aby prošla i nižší DPH na potraviny.

Zatímco odbory, důchodci i studenti jásají, ekonomové i politologové rozhodnutí poslanců ostře kritizovali jako čirý předvolební populismus. „Poprvé v dějinách druhé republiky převálcoval bobtnající populismus většinu, která se doposud vyznačovala rozumem,“ posteskl si generální tajemník svazu průmyslníků Markus Beyrer.

Rovněž bývalý kancléř a nynější šéf frakce lidovců (ÖVP) Wolfgang Schüssel, jehož strana podpořila jen vyšší důchody, prohlásil, že v parlamentu „padly všechny hráze rozumu“ a že předvolební balíček bude stát daňové poplatníky přes tři miliardy eur (73 mld. Kč).

Zato hlavní rivalové lidovců, sociální demokraté (SPÖ) kancléře Alfreda Gusenbauera, mohou být spokojeni. Mnohá ze schválených opatření vycházejí z jejich programu a jejich hlasité proklamování jim přineslo i politické body. Podle posledních předvolebních průzkumů prakticky SPÖ stáhla náskok ÖVP, kterému se lidovci těšili v uplynulých měsících.

SPÖ nabízí novou tvář - Wernera Faymanna

Nepochybně k tomu přispěla i nedávná změna v čele SPÖ, kdy nepopulárního Gusenbauera nahradil dosavadní ministr dopravy Werner Faymann (48), který je i kandidátem na funkci kancléře. Proti němu v čele ÖVP nastupuje vicekancléř a ministr financí Wilhelm Molterer (53).

Předčasné volby si vynutil rozpad velké koalice SPÖ/ÖVP letos v červenci kvůli stále hlubším rozporům obou stran. Stejně jako po volbách v roce 2006 se i nyní očekává velmi obtížné formování nové vládní koalice. Mnozí komentátoři soudí, že hlasování skončí i tentokrát patem a že SPÖ s ÖVP budou znova odsouzeny k velké koalici, byť Faymann spolupráci s Moltererem vyloučil.

S účastí v nové Národní radě mohou počítat ještě Zelení a také obě pravicové populistické strany - Svobodní (FPÖ) a Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ) korutanského hejtmana Jörga Haidera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám