Hlavní obsah

Policie v Německu zadržela na palubě letadla dva teroristy

KOLÍN NAD RÝNEM
Aktualizováno

Policie v Německu zadržela na palubě letadla společnosti KLM na letišti v Kolíně nad Rýnem dva údajné teroristy. Jeden pochází ze Somálska, druhý je Němec narozený v Somálsku. Oba nechali dopisy na rozloučenou s tím, že jsou připraveni zemřít ve svaté válce.

Foto: Profimedia.cz

Letiště v Kolíně nad Rýnem

Článek

Německá policie zasahovala přímo na palubě letadla nizozemské společnosti KLM mířícího ze společného letiště pro Bonn a Kolín nad Rýnem do Amsterdamu v 6:55 těsně před startem. Mluvčí policie Katharina Breuerová uvedla, že muži nejsou podezřelí z plánování útoku na letadlo.

Dodala, že zadrženi byli dva muži ve věku 23 a 24 let. Šlo o Somálce a Němce narozeného v Somálsku. Oba muže policie sledovala už několik měsíců. Podezřívala je z vazeb na islámské radikály a z plánování atentátu. Když prohledala jejich byt, našla dopisy na rozloučenou v nichž píší, že jsou připraveni zemřít v džihádu. Proto zasáhla.

Mluvčí aerolinek KLM řekl v rozhovoru pro nizozemskou televizi NOS, že letadlo již dostalo povolení k odletu, ale policie ho vzápětí odvolala. Všichni pasažéři museli z letounu vystoupit a identifikovat svá zavazadla.

Turbovrtulové letadlo Fokker F 50 přistálo v Amsterodamu se sedmdesátiminutovým zpožděním.

V Somálsku jsou velmi aktivní islámští radikálové napojení na síť al-Kajda. Před dvěma lety ovládli celou zemi. Vytlačila je až etiopská armáda, která přišla na pomoc slabé vládě. Úplně porazit se však radikály nepodařilo, i když proti nim zasahovali i Američané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám