Hlavní obsah

Bankovní krize nekončí, v USA zkrachovala další velká banka

Novinky, DPA, aš, alt
WASHINGTON
Aktualizováno

V USA zkrachovala největší spořitelna Washington Mutual. Stala se další obětí současné úvěrové a bankovní krize. Ve čtvrtek ji uzavřely úřady. Banka bude rozdělena. Účty klientů za 1,9 miliardy dolarů převzala banka JP Morgan Chase.

Foto: Fred Prouser , Reuters

Článek

Federální regulátoři banku, která sídlí v Seattlu, uzavřeli ve čtvrtek. Už dlouho měla problémy, které se ve středu prohloubily, když jí dále pokleslo ohodnocení na nejnižší stupeň. Její akcie byly označeny za bezcenné. Vkladatelé si ze svých účtů v bance vybrali během týdne 16 miliard dolarů. Na úvěrové krizi banka prodělala 19 miliard dolarů.

Vládní úřad po pojištění vkladů, které jsou pojištěné do výše 100 000 dolarů, pak zasáhl a banku uzavřel. Zástupkyně úřadu oznámila, že banka nechá otevřeny své pobočky, aby si lidé mohli vybírat peníze.

Banka bude rozdělena. Vklady převzala JP Morgan Chase za 1,9 miliardy dolarů. Garantovala, že vkladatelé o peníze nepřijdou. JP Morgan už jednou chtěla upadající banku převzít, když jedna akcie stále čtyři dolary. Washington Mutual to ale tehdy odmítla.

Pád Washington Mutual se čekal už od minulého týdne. Nezabránilo mu ani to, že prezident George Bush vyhlásil plán záchrany finančního sektoru, který počítá s tím, že budou odkoupeny špatné úvěry. Ve čtvrtek se na jeho zásadách shodli i kongresmani, ne však vedení Kongresu a Sněmovny s Bushem a kandidáty Barackem Obamou a Johnem McCainem. Dohodu zablokovali republikáni ve Sněmovně, ačkoliv jejich prezident plán prosazuje.

Je to největší krach

Washington Mutual je podle některých hlasů největším krachem v USA během současné krize.

V minulých týdnech padla velká banka Lehman Brothers. Ohrožena byla i pojišťovna AIG. Krach vyvolal paniku a vláda poté začala uvažovat, že finančním institucím před pádem pomůže tím, že odkoupí jejich špatné úvěry. Chce investovat až 700 miliard dolarů (asi 11,9 biliónu korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám