Hlavní obsah

Kongres se chtěl dohodnout na finanční pomoci, ale jen se rozhádal

Novinky, CNN, BBC,
WASHINGTON
Aktualizováno

Americký Kongres se ve čtvrtek chtěl shodnout na podobě záchrany krachujících amerických bank. Byl připraven přijmout plán ministra financí a guvernéra centrální banky Bena Bernanka. Jeho základem je vytvoření fondu 700 miliard na odkoupení špatných hypoték. Dohodu už oznámil demokratický senátor Christopher Dodd. Po schůzce prezidenta George Bushe s prezidentskými kandidáty se ale situace obrátila.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Barney Frank (vlevo) a Chuck Schumer se radí během jednání Kongresu.

Článek

„Dosáhli jsem základní dohody o principech, což je mimořádně důležité,“ uvedl šéf finančního výboru Senátu Dodd. „Nyní očekáváme, že plán projde sněmovnou, Senátem a bude podepsán prezidentem," dodal senátor Robert Bennet. Právě prezident Bush plán podporoval.

Ještě ve čtvrtek odpoledne místního času se ale sešel s kandidáty na prezidenta Barackem Obamou a Johnem McCainem a zástupci Kongresu a Sněmovny a dohoda se začala vzdalovat. Postavil se proti ní šéf republikánů ve Sněmovně John Boehner. Plán podle něj potřebuje ještě propracovat. "V tomto bodě sněmovní republikáni nesouhlasí s žádným plánem."

Jednání budou pokračovat v pátek

Prezident Bush vyjádřil naději, že k dohodě ještě dojde. V pátek dopoledne místního času mají jednání pokračovat.

Vláda chce vykupovat špatná aktiva až za 700 miliard dolarů (asi 11,9 biliónu korun). Až se situace uklidní, předpokládá, že je bude prodávat zpět. Nákup bude financovaný penězi z dluhopisů.

Za pomoc ale stát požaduje například rozhodující podíly ve společnostech. Vláda se shodla, že pokud by peníze do institucí nyní nenalila, hrozící krize by ji pak stála daleko více peněz.

Republikán Spencer Bachus dodal, že kongresová verze ochrání i plátce daní. Mnozí republikáni nesouhlasili s plánem, protože se hradí ztráty finančních institucí z kapes daňových poplatníků.

Podle současné verze plánu by se nejprve odsouhlasilo 250 miliard dolarů s tím, že 100 miliard by bylo k dispozici okamžitě. Zbylých 350 miliard by bylo k dispozici až poté, co by jejich uvolnění schválil Kongres.

Reklama

Související články

V USA se hovoří o finanční krizi století

Pád investiční banky vyvolal největší propad na americkém akciovém trhu od teroristických útoků ze září 2001, index Dow Jones ztratil jen během pondělí 4,4...

Výběr článků

Načítám