Hlavní obsah

Bush přiznal, že USA jsou ve vážné ekonomické krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHIGNTON
Aktualizováno

Americký prezident George Bush řekl, že celá ekonomika USA je v ohrožení a vybídl Kongres, aby co nejrychleji schválil plán pomoci ve výši 700 miliard dolarů navrhovaný jeho administrativou. Přiznal, že USA jsou ve vážné finanční krizi.

Foto: Jim Young , Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

"Jsme uprostřed vážné finanční krize a federální vláda odpovídá rozhodnými akcemi," řekl Bush ve středu v nočním televizním vystoupení z Bílého domu.

Varoval, že "trh nefunguje, jak by měl", šíří se ztráta důvěry, velké části systému jsou ohroženy a hrozí pády dalších bank. Znamenalo by to další propouštění a pokles hodnoty nemovitostí.

Bez pomoci sklouzne Amerika do paniky, varuje Bush

"Silně věřím ve svobodné podnikání, takže můj instinkt je přirozeně proti vládním zásahům, ale toto nejsou normální okolnosti. Trh pořádně nefunguje. Nastal široký pád důvěry. Bez okamžité akce Kongresu může Amerika sklouznout do velké paniky," řekl Bush.

Záchranný plán předpokládá, že vláda odkoupí problematická aktiva, většinou hypotékami jištěné akcie, jejichž hodnota kvůli ochromení trhu bydlení klesá. Cílem je stabilizovat finanční ústavy a podnítit je k tomu, aby opět půjčovaly peníze.

Do Bílého domu pozval Obamu a McCaina

Nedlouho před projevem prezident pozval na jednání do Bílého domu oba prezidentské kandidáty Baracka Obamu a Johna McCaina, aby s nimi jednal o modalitách vládního plánu na podporu finančního systému. Oba přislíbili se na schůzku dostavit.

Předem pak Obama a McCain vydali společné prohlášení, v němž vyzývají své strany, aby společně pracovaly na vyřešení krize. "Je na čase pracovat společně, demokraté i republikáni, v duchu spolupráce pro dobro Američanů. Plán, který Kongresu předložila Bushova administrativa, není dokonalý, avšak záchrana americké ekonomiky musí mít přednost," citují agentury z prohlášení.

McCain ve středu ohlásil, že kvůli současné ekonomické krizi pozastavuje svoji předvolební kampaň. Vyzývá k tomu i svého protikandidáta Baracka Obamu. McCain chce posunout datum páteční předvolební debaty s Obamou na pozdější termín.

Obama sám zdůraznil potřebu zajistit, aby "se po skončení krize prostředky vynaložené vládou na její odvrácení vrátily daňovým poplatníkům a neprofitovali z nich ti šéfové Wall Street, jejichž nezodpovědnost a vina přispěly k této krizi".

Nelze pomáhat Wall Streetu bez pomoci miliónům rodin, jejichž domovy jsou ohroženy hypoteční krizí, dodal s tím, že přijímaný zákon o podpoře systému "musí být čistý".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám