Hlavní obsah

Dva zranění čeští vojáci z Afghánistánu byli převezeni do Prahy

PRAHA

Dva zranění čeští vojáci přiletěli odpoledne vojenským speciálem z Afghánistánu na letiště v Ruzyni. Třetí zůstal na základně, jelikož byl zraněn jen lehce. Jeden z nich byl již operován na americké základně v Bagramu.

Článek

Vojáci utrpěli středně těžká poranění při pondělním raketovém útoku na základnu Shank v provincii Lógar, kde je dislokován český provinční rekonstrukční tým. Nyní se budou léčit ve střešovické nemocnici.

"Po příletu do České republiky byli oba vojáci převezeni do Ústřední vojenské nemocnice v Praze - Střešovicích, kde se podrobí dalšímu vyšetření a následné léčbě," uvedla Růžičková.

Při útoku na základnu byli zraněni celkem tři vojáci, jeden z nich lehce. Dva hůře zranění rotní, narození v letech 1978 a 1980, byli poté, co jim byla poskytnuta první pomoc, přepraveni letecky nejdříve do americké polní nemocnice na základně v Bagrámu. Lehce zraněný rotmistr byl ošetřen na základně Shank.

ČR působí v Afghánistánu v rámci sil NATO, vyslala tam čtyři stovky vojáků. Český provinční rekonstrukční tým, jehož civilní část vojáci chrání, má v provincii Lógar jižně od metropole Kábulu na starosti například obnovu nemocnic, škol a drobných vodních děl či opravu jediné funkční přehrady v provincii. Mezi další projekty patří rekonstrukce silnic a mostů, ale například i podpora zemědělství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám