Hlavní obsah

Svět internetu lze ovládnout i z displeje mobilního telefonu

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fenomén iPhonu sebou přinesl nebývalý zájem o mobilní internet. Velký a prostorný displej, který se velice jednoduše ovládá dotykem prstu, přímo vybízí k surfování po oblíbených odkazech i na cestách. Toho si je vědom i portál Seznam.cz, který již dnes nabízí četné množství zajímavých služeb do mobilu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Všechny služby Seznamu převedené do mobilní verze jsou zpracovány tak, aby byly maximálně uživatelsky přívětivé. Jednoduchost v ovládání pro uživatele, funkčnost a grafika podobná webovému prostředí Seznamu byly hlavními kritérii pro tvorbu celé aplikace," uvedla mluvčí portálu Rita Gabrielová.

Díky speciální službě wap.seznam.cz můžete již nyní prohlížet na displeji takřka kteréhokoliv mobilního telefonu až 12 služeb Seznamu, jako jsou mapy, email, firmy, mapy, zboží, lidé, spolužáci, nebo například TV program.

Na mobilním telefonu si můžete přečíst i aktuální zpravodajství Novinky.cz. Koncept služby vychází ze stejného uživatelského prostředí jako ostatní služby seznamu. V nabídce mobilních Novinek jsou dostupné jednotlivé rubriky s přehledným členěním aktuálních článků včetně jejich archivu.

Současně je možné hledat články dle zadaných kritérií v celém obsahu Novinek. Služba zobrazuje k jednotlivým článkům také fotografie, popřípadě celou fotogalerii k danému tématu. V budoucnu bude obsah rozšířen i o podporu videa. Navíc články je možné si v mobilním telefonu uložit a následně kdykoli přečíst i bez nutnosti připojení na internet.

„Každý výrobce mobilního telefonu používá pro zobrazení internetového obsahu jinou technologii. Kvůli tomu je velice obtížné přinést každému uživateli přesné zobrazení na jeho mobilu. Proto jsme vymysleli speciální rendering webových stránek, který dokáže optimalizovat každou službu pro konkrétní přístroj,“ uvedl Ivan Mikula, manažer projektu Seznam na mobil.

Internet v mobilu je populární díky chytrým telefonům
Popularita internetu v mobilu stoupá také díky zájmu uživatelů o chytré mobilní telefony. Důkazem toho je například i nejdiskutovanjší mobil současnosti. Řeč je pochopitelně o iPhonu. Novinka s dodatkem 3G přidala podporu rychlých bezdrátových 3G sítí. :. Mobilní telefon Apple iPhone 3Gfoto: AppleTy zatím využijete pouze v Praze a Brně (ne se všemi českými operátory). Nový iPhone je ze strany výrobce neustále obohacovaný o nové funkce. Fanda moderních technologií jistě ocení integrovanou GPS navigaci a zachovaný přehrávač multimédií.
Apple iPhone byl natolik přelomový, že rozpoutal závody mezi výrobci mobilů o to, kdo vyrobí další elegantní přístroj. Lidé z LG Electronics v bitvě uspěli. Jejich želízkem se stal mobil Viewty s třípalcovým dotekovým displejem a velmi kvalitní 5Mpix videokamerou. :. LG KU990 Viewty. Zdroj: Archiv Stejně jako jsme byli u Sony na pochybách, zda vyrobil walkman nebo mobil, nevíme ani u LG, zda prodává kvalitní fotoaparát či telefon.
Komunikátory dnes nabídnou i stejnou klávesnici, jakou nalezneme u běžných počítačových sestav. Komunikátor Bold disponuje nástroji pro práci i zábavu a má velmi ostrý obraz na displeji, jehož rozlišení je oproti nynějšímu modelu Curve dvojnásobné. Rozlišení displeje je stejné jako u mobilu iPhone od společnosti Apple. Nový vzhled komunikátorů BlackBerry působí opravdu vkusně.:. Komunikátory BlackBerry. Zdroj: Archiv Komunikátor má větší interní paměť, lesklý kovový vzhled, možnost Wi-Fi připojení, GPS a vysokorychlostní připojení k internetu prostřednictvím technologie HSDPA. Jinak je podobný modelu Curve s horizontálním displejem, kuličkovým ovládačem a klávesnicí s tlačítkem pro každé písmeno. Bold disponuje i fotoaparátem, který může pracovat jako kamera.

Jak se z mobilu připojit na internet

Všichni tři přední čeští operátoři nabídnou možnost připojit se z mobilního telefonu na internet za paušál. Výhoda paušálního připojení spočívá především v tom, že zaplatíte operátorovi pevnou měsíční částku a můžete neomezeně surfovat, aniž byste se báli vysoké dlužní částky za vyúčtování.

O2 Internet v Mobilu a O2 Internet v Mobilu Plus jsou určeny zákazníkům, kteří chtějí mít za měsíční paušál přístup k internetu ve svém mobilu. U O2 se k internetu připojíte za 150 korun měsíčně. Konkurence podobné služby už v nabídce má. Zákazníci nejsou limitováni žádnou přenosovou technologií, novinka podporuje HSDPA, UMTS, EDGE i GPRS.

Díky podpoře emailového protokolu pop3 a IMAP4 nabízí služba také možnost stahování pošty přímo do emailového klienta v telefonu. Cena a aktivace Cena služby O2 Internet v Mobilu je 150 Kč měsíčně (včetně DPH) a O2 Internet v Mobilu Plus 390 Kč měsíčně (včetně DPH).

T-mobile nabídne paušální připojení od 120 korun za měsíc

Neomezené surfování v mobilu nabízí T-Mobile v rámci svých balíčků Surf+. Základní balíček pro předplacenku Twist Surf+ získáte za 39 Kč/týden, přičemž získáte neomezený internet rychlostí až 236,8 kb/s prostřednictvím EDGE/GPRS.

Tarifní zákazníci mohou vybírat ze tří doplňkových balíčků, kdy nejlevnější vyjde na 120 Kč. U něj mohou zákazníci využít protokolu POP3 pro mail a FUP je stanoveno na 50 MB.

Poslední velký hráč na českém mobilním trhu, společnost Vodafone, nabízí také obdobu internetu pro mobilní telefony, i když se nejedná o balíček určený přímo pro internet v mobilu, ale pro připojení k internetu pomocí mobilního telefonu. Pokud internet využíváte nepravidelně, dobře vám poslouží tarif Připojení na dlouho.

Kolik zaplatíte, záleží pak už jenom na tom, jak intenzivně budete ten který měsíc surfovat. Do 15 MB zaplatíte 200 Kč, do 45 MB 500 Kč a více jak 45 MB vyjde vaši peněženku na 750 Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám