Hlavní obsah

Zelení hovoří o dalším vyhrožování ze strany ODS

Právo, Šárka Tonarová
CHOMUTOV

Nestandardní postup některých občanských demokratů vůči poslankyni zelených Olze Zubové připomínají praktiky politiků ODS v Chomutově. K takovému závěru došel stranický kolega Zubové, tamní poslanec a šéf klubu SZ ve Sněmovně Přemysl Rabas.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přemysl Rabas (SZ)

Článek

„Vyhrožovalo se lidem, kteří se za mě postavili po mém odvolání z funkce ředitele zooparku. Například vedoucí jezdeckého oddílu při zooparku dostal telefonické upozornění, že je známa cesta jeho syna do školky. Jedno z použitých telefonních čísel přitom patří zastupiteli za ODS. Případem se zabývá policie,“ uvedl Rabas.

Pracovní skupina, která by v rámci koalice měla vyšetřit aktivity poslance ODS Jana Moravy vůči Zubové a jeho podíl na šíření intimních fotografií poslance ODS Vlastimila Tlustého, se zřejmě bude zabývat i Rabasovou kauzou. Podel Rabase poslanecký klub Strany zelených předložil tento návrh na koaličním jednání v pondělí večer.

Chomutovští radní Rabase v dubnu odvolali z pozice ředitele Podkrušnohorského zooparku. Od té doby zuří mezi Rabasovými zastánci a magistrátem otevřená válka. Zatímco vedení města trvá na tom, že Rabas špatně hospodařil a neuměl respektovat nadřízené, Rabas se hájí tím, že chyby byly jen administrativní a město je interpretuje, jak se mu to hodí.

Otevřeným dopisem dokonce vyzval primátorku za ODS k veřejnému duelu, na němž by si otevřeně vyříkali své postoje a přinesli důkazy pro svá tvrzení.

Stopa jde až do Prahy?

Rabas a jeho odvolání je také nosným tématem tiskovin, rozdávaných zdarma do schránek voličů na severu Čech. Některé z nich značně překročily hranice vkusu. Například Alternativa 4E se pokoušela pobavit své čtenáře komiksem o Rabasovi. „Chomutovskej démon“ v něm střílí na medvěda, kácí duby a také kopuluje v ohradě.

„Chtěl bych veřejnou diskuzi, protože zatím nemám s kým diskutovat. Po městě se šíří tiskoviny, podepsané neexistujícími autory, v nichž na mě kydají spoustu špíny,“ podotkl Rabas. Časopis Alternativa 4E je podle něj nejspíš také propojený s ODS.

„Telefonicky jsem dostal otázky pro rozhovor v té tiskovině, týkající se kontroly v zooparku. Zjistil jsem, že mobil patří Petru Benešovi, mediálnímu poradci pražského radního Milana Richtra,“ uvedl.

Otázky podle něj navíc přišly o několik hodin dříve, než oficiální zprávu o výsledcích kontroly získala média. „Chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS) stále veřejně prezentuje prokazatelné nepravdy o činnosti zooparku za dobu mého působení, což může být považováno také za zneužití pravomoci veřejného činitele. Spoléháme tedy na premiéra Topolánka, který prohlásil, že je podobnými praktikami znechucen a hodlá se jim aktivně postavit,“ doplnil Rabas.

Po komunálních volbách před dvěma lety vytvořily v Chomutově vládnoucí koalici ODS, ČSSD a Strana zelených. Po Rabasově odvolání zelení přešli do opozice. ODS s ČSSD však mají v zastupitelstvu i bez nich pohodlnou většinu 25 z celkem 35 křesel.

Reklama

Výběr článků

Načítám