Hlavní obsah

VIDEO: Tlustý zůstává v ODS, ruku pro jeho vyloučení nikdo nezvedl

– RAKOVNÍK • Aktualizováno

Místní sdružení ODS v Rakovníku v pondělí večer podpořilo poslance Vlastimila Tlustého a nevyloučilo ho ze strany. Nevyslyšelo tak výzvy stranického vedení, podle nějž by měl Tlustý kvůli kauze Morava opustit řady ODS. Lídři koalice se večer dohodli na vytvoření devítičlenné skupiny k objasnění této kauzy.

Foto: Perr Horník, Právo

Vlastimil Tlustý přichází na jednání místního sněmu ODS v Rakovníku

Článek

Pro návrh na vyloučení Tlustého nikdo z místního sdružení v Rakovníku nezvedl ruku, 24 členů bylo proti, pět se zdrželo hlasování. Šéf rakovnické ODS Zdeněk Nejdl už před jednáním místního sněmu řekl novinářům, že vedení rakovnické ODS vyloučení Tlustého nechce.

V Rakovníku také přijali usnesení, aby Tlustý v případném hlasování o nedůvěře Topolánkovu vládu podržel. Nejdl také řekl, že se Tlustý sám zavázal, že pokud se některá obvinění z tisku proti němu (údajné napojení na Františka Mrázka) prokážou, ukončí své členství v ODS. Místní sdružení také vyzvalo vedení strany, aby vyšetřilo kauzu Morava.

"Jsme pro svobodnou výměnu názorů, jsme pro prosazování volebního programu ODS v rámci stávající koaliční spolupráce," stojí v přijatém usnesení.

Tlustý žádá zveřejnění Krakatice

Tlustý podle zdroje z jednání, který si nepřál být jmenován, v pondělí vysvětloval nejen svou roli v kauze bývalého poslance ODS Jana Moravy, ale reagoval i na informace médií, podle nichž byl údajně úzce napojen na organizovaný zločin kolem zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Žádá prý například, aby byl v plném rozsahu zveřejněn policejní spis Krakatice. Materiál, jehož části unikly, mapoval Mrázkovy aktivity.

"Žádám, aby byly zveřejněny všechny dokumenty jak z kauzy Krakatice, tak z kauzy Morava, protože jsem si naprosto jist, že já jsem nic nespáchal," prohlásil.

Podle médií se podnikatel před osmi roky snažil prostřednictvím svých spolupracovníků využívat Tlustého a současného ministra vnitra Ivana Langra k prosazování podnikatelských zájmů v politice. Oba politici vědomé napojení na podsvětí popírají.

Koalice ustaví vlastní pracovní skupinu, která by měla objasnit okolnosti aféry kolem poslance ODS Vlastimila Tlustého a bývalého poslance nejsilnější vládní strany Jana Moravy. Představitelé tří vládních stran se na tom dohodli na pondělní koaliční schůzce. Novinářům to řekli předsedové zelených a lidovců Martin Bursík a Jiří Čunek a šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Zruší místní organizaci?

Nejdl uvedl, že nevidí důvod k tomu, aby stranické vedení rušilo celou místní organizaci v případě, že Tlustého podpoří. Tuto možnost podle médií připustil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. "Já si myslím, že tomu musejí předcházet nějaké kroky," uvedl Nejdl s tím, že vedení strany k podobnému jednání nemá důvod.

Již minulý týden si Tlustého kvůli stejné záležitosti pozvala na mimořádné zasedání oblastní rada ODS. Nyní musí svou roli v aféře spojené s nastrčenými kompromitujícími fotografiemi, o něž bývalý poslanec Morava projevil zájem, vysvětlit místnímu sdružení. Není vyloučeno, že jeho členové navrhnou hlasování o Tlustého vyloučení ze strany. Nejdl bude v takové případě proti.

Už minulý týden Tlustého podpořila oblastní rada ODS, která místnímu sdružení doporučila, aby Tlustého z řad ODS nevylučovalo.

Širší vedení ODS vyzvalo Tlustého a Moravu k odchodu ze strany

Výkonná rada ODS v pondělí večer konstatovala, že kauza Tlustý a Morava natolik poškodila ODS, že vyzvala oba poslance, aby rezignovali na členství v ODS a odešli ze Sněmovny. Morava už na mandát poslance rezignoval, ale ve straně zůstává.

Podle některých regionálních funkcionářů dění ve sněmovním klubu ODS poškozuje nejsilnější vládní stranu před blížícími se volbami do krajských zastupitelstev a Senátu. Na dobré pověsti ODS nepřidává, že se kvůli aféře dostali do ostrého a otevřeného sporu také předseda ODS Mirek Topolánek s prvním místopředsedou Pavlem Bémem.

Zleva Ivan Langer, Mirek Topolánek a Pavel Bém na jednání výkonné rady ODSfoto: Právo/Michaela Říhová

Morava se po odvysílání reportáže televize Nova, jež celou aféru odstartovala, vzdal poslaneckého mandátu. Stejně by se měl podle špiček ODS zachovat i Tlustý, který s reportéry spolupracoval.

V České Lípě o Ranincovi

Oblastní rada ODS v České Lípě zase vyzývá poslance Juraje Ranince k podpoře politiky ODS. Bere na vědomí Ranincovo prohlášení, že po vyšetření kauzy Morava je připraven vrátit se do poslaneckého klubu ODS.

Reklama

Související články

Tlustý připustil, že by hlasoval proti vládě

Poslanec Vlastimil Tlustý ve čtvrtek připustil, že pokud by se nyní hlasovalo o důvěře vládě, zvedl by ruku proti. „Dnes ráno před přečtením Mladé fronty bych...

Bém: Tlustý musí rezignovat

První místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém v neděli v Otázkách Václava Moravce na ČT řekl, že poslanec Vlastimil Tlustý musí opustit řady...

Výběr článků

Načítám