Hlavní obsah

Rakety zranily v Afghánistánu tři české vojáky

LOGÁR
Aktualizováno

Při nočním raketovém útoku na základnu Shank v afghánském Lógaru byli zraněni tři čeští vojáci. Dva z nich mají středně těžká zranění a byli přepraveni do americké nemocnice v Bagramu. Jeden voják utrpěl lehčí poranění.

Článek

"Jedná se o střepinová poranění," řekla Novinkám Monika Machtová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Na základnu dopadly tři rakety zhruba ve dvě hodiny v noci místního času.

Všem vojákům byla na místě poskytnuta první pomoc a dva rotní ve věku 28 a 30 let byli přepraveni do Bagramu, kde se podrobili dalšímu ošetření. Třetí zraněný voják, devětadvacetiletý rotmistr byl ošetřen na základně, kde zůstává.

Ministerstvo obrany podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka nyní informuje rodiny vojáků.

foto: Yahoo.com/Ondřej Lazar Krynek

Od února letošního roku působí čeští vojáci na jihu Afghánistánu, v provincii Logar vedou provinční rekonstrukční tým, který čítá dvě stě lidí. V létě první kontingent vystřídala druhá stejně početná skupina.

V rámci mise v Afghánistánu letos zahynuli už dva čeští vojáci. V březnu zahynul Čech při bombovém útoku na jihu Afghánistánu v okrese Girišk . Další dva čeští vojáci byli těžce zraněni. Při útoku zemřeli i dva Dánové a čtyři Afghánci.

Druhý český voják zahynul při explozi na konci dubna. Vůz, v němž se vracel na základnu, zasáhla výbušnina. Další čtyři vojáci byli zraněni, jeden z nich těžce.

Související témata:

Výběr článků

Načítám