Hlavní obsah

VIDEO: Terčem atentátu měli být pákistánský prezident a premiér

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD
Aktualizováno

Terčem atentátu v pákistánském hotelu měli být pákistánský prezident a premiér, kteří tam původně měli jednat při večeři. Oznámil to pákistánský ministr vnitra a uvedl, že pákistánské úřady věděly dva dny o hrozbě atentátu, netušily však, že terčem se nakonec stane hotel Marriott.

Článek

Víkendový atentát si podle pondělních zpráv vyžádal už 57 obětí. Mezi mrtvými je i český velvyslanec Ivo Žďárek a dva američtí vojáci. Nezvěstný je i dánský diplomat a dánské ministerstvo zahraničí je přesvědčeno, že je mezi oběťmi.

Ministr vnitra Rehman Málik v pondělí oznámil, že v hotelu se měli sejít pákistánský prezident Ásir Alí Zardárí a předseda vlády Júsuf Ráza Gílání. Nesdělil, kdy přesně plány změnili, bylo to však na poslední chvíli. Málik už v neděli řekl, že před dvěma dny získaly úřady informace o hrozbě útoku na parlament. „Byla zesílena bezpečnostní opatření,“ dodal Málik.

Nové informace vyvracejí spekulaci, že atentátník na poslední chvíli změnil plán kvůli mimořádným bezpečnostním opatřením a vybral si hotel.

Podle pondělních zpráv se policie domnívá, že nálož byla zkompletována přímo v Islámábádu, kam byly výbušniny dováženy po malých dávkách. Policie se tak snaží čelit obviněním, že někdo z jejích řad pomáhal atentátníkům, protože všechny kamióny jsou prohledávány při silničních kontrolách.

:.Trosky hotelu Marriott v Islámábádufoto: ČTK/AP

V souvislosti s atentátem zatím nebyl nikdo zatčen. "Soustředili jsme síly na vyhledání sítě, díky níž se podařilo v Islámábádu sestavit bombu a její převoz," řekl jeden z vyšetřovatelů agentuře AFP.

Podezřelí jsou radikálové, Tálibán to odmítá

Podle Málika za ním stojí radikálové z kmenových oblastí při hranicích s Afghánistánem. „Nejsem v situaci, kdy vám mohu říci, kdo to udělal, ale všechna předchozí vyšetřování vedou do Jižního Vazíristánu.“

Amir Mohammed, který je poradcem šéfa pákistánského Tálibánu Bajtulláha Mehsúda, ale sdělil, že organizace nemá s atentátem nic společného.

"Máme vlastní cíle a plníme je s co největší přesností a co nejmenšími ztrátami životů nevinných. S útokem na hotel Marriott nemáme nic společného," citoval Mahsúda Amír Muhammad.

Záběr z bezpečnostní kamery zachytil průběh atentátu

Průběh atentátu ukazuje zveřejněný videozáznam průmyslové kamery. Nákladní auto, které mělo na korbě půl tuny výbušnin, prorazilo i druhou bezpečnostní bariéru před hotelem. Pak mu začal hořet motor a ochranka se rozeběhla pryč. Posléze začala hořet i korba vozu. Jeden z členů ochranky se vrátil a začal auto hasit. Tím záznam končí, protože v celé oblasti vypadla elektřina.

:.Vyhořelý hotel Marriott v Islámábádufoto: ČTK/AP

Záznam nezachycuje výbuch, který před hotelem vytvořil kráter o hloubce více než šest metrů a průměru 18 metrů. Hotel zničil až následný ohromný požár.

Pohřešuje se dánský diplomat

Až při něm zemřel český velvyslanec, který po výbuchu telefonoval, že je v pořádku. Žádal ale o pomoc kvůli požáru.

Žďárek nemusí být jediným diplomatem, který při atentátu zemřel. Dánové postrádají bezpečnostního pracovníka ambasády. Dánské ministerstvo zahraničí už oznámilo, že předpokládá, že je mrtvý.

Mezi oběťmi jsou také dva Američané, kteří mají na starosti bezpečnost velvyslanectví, a jeden Vietnamec. Většina z obětí jsou řidiči, kteří stáli před hotelem a jeho strážci.

Mezi 266 raněnými je jedenáct cizinců, uvedl pákistánský ministr vnitra Rehman Málik. Je mezi nimi šest Britů včetně jednoho nezletilého. Tři z nich byli členy Vysoké britské komise v Islámábádu. Němci uvádějí také šest zraněných, což ukazuje, že počet zraněných cizinců bude vyšší, než uvádějí oficiální zprávy.

Atentát byl spáchán jen několik hodin poté, co současný pákistánský prezident Asíf Alí Zardárí prohlásil, že vykoření terorismus.

Unesen afghánský diplomat

V pákistánském Péšávaru bylv pondělí unesen afghánský diplomat. Při únosu byl jeden člověk zabit. Únosu předcházel útok na automobil afghánského konzulátu, který neznámí útočníci ostřelovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám