Hlavní obsah

Bém s Tlustým jdou dlouhodobě proti mně, řekl Topolánek

– PRAHA • Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek a šéf ODS se v Nedělní partii na Primě tvrdě pustil nejen do Vlastimila Tlustého, ale také do pražského primátora a prvního místopředsedu ODS Pavla Béma. Právě tito dva lidé podle něj opakovaně stáli za všemi krizemi od vítězství ODS ve sněmovních volbách.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek v TV Prima

Článek

„Co se děje, není žádné překvapení, já jsem to signalizoval na jaře, stejné osoby a obsazení,“ uvedl Mirek Topolánek. „Bém a Tlustý zabránili vzniku první trojkoalice," řekl. Stejně tak se podle něj pokusili zabránit vzniku druhé trojkoalice. "Proti Schwarzenbergovi, kterého považuji za nejlepšího ministra zahraničí, byl proti opět Bém a Tlustý,“ řekl premiér.

Dodal, že právě tato dvojice vyvolávala krizi i při prezidentské volbě. Podle něj jde o reziduum systému dohod z dob opoziční smlouvy. V ODS jsou prý lidé, kteří po jeho zvolení do čela strany „nechtěli budovat otevřenou stranu, která se otevírá doprava ke křesťanským demokratů a k liberálům“.

Bémův současný postoj mu velmi vadí. Bém tvrdí, že hlavně by měl odejít Jan Morava, který sháněl kompromitující materiály na své spolustraníky i politiky z koalice. Tlustého by ze strany nevylučoval.

„Mrzí mě, že se někdo v té kauze staví za Tlustého, protože Tlustý byl ten, kdo inicioval aféru,“ řekl premiér. „Vlastimil Tlustý je ta příčina, Morava se nechal vyprovokovat, je ten následný efekt,“ řekl Topolánek.

Topolánek se ale zastal ministra vnitra Ivana Langera, který je také „namočen“ do aféry s odposlechy zavražděného Františka Mrázka, kde vystupuje jako „Íčko“. „Není nic, co by mi bránilo mu věřit,“ uvedl premiér a dodal, že Langer má dvě bezpečnostní prověrky. „To, že v té době do té věci zasahoval, vidím jako nešťastné,“ řekl Topolánek, ale dodal, že chápe, že chtěl pomoci české firmě, neboť i on v zahraničí lobbuje na za české firmy.

Topolánek půjde do boje o křeslo šéfa strany

Přestože Topolánek naznačoval, že za dané situace musí zvážit, zda chce dál stát v čele strany, v Nedělní partii uvedl: „Jdu na kongres s jasnou vizí, jak chci vést ODS, jaká chci, aby to byla strana.“

Střetnout se o křeslo s Pavlem Bémem by mu nevadilo. „Je to legitimní souboj o charakter ODS, já v něm pevně stojím na nohách a myslím, že to vyhraju. Já se toho souboje nebojím. Je to lepší, než se schovávat za věty, že jsem hysterický.“ V poslední větě Topolánek narážel na vyjádření Béma pro sobotní Právo.

Útočný premiér

V úvodu Nedělní partie byl Topolánek velmi útočný. Slovně napadal moderátora, řekl mu, že na jeho otázky bude „možná odpovídat“. „Já chci říkat, co chci říkat já, a ne co chcete říkat vy,“ řekl premiér. Důvodem je, že se do televize dostane jen jednou za půl roku, když jsou aféry.

O své výbušnosti ale ví., „Jednou za čas mi ujedou nervy a prásknu pěstí do stolu i na vládě. Kolegové to vědí ,“ řekl v průběhu diskuse.

Ke konci pořadu zase řekl, že se celou dobu baví o blbostech a na pořádné téma zbývá pět minut.

Reklama

Související články

Bém: Tlustý musí rezignovat

První místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém v neděli v Otázkách Václava Moravce na ČT řekl, že poslanec Vlastimil Tlustý musí opustit řady...

Výběr článků

Načítám