Hlavní obsah

VIDEO: Obětí teroristického útoku v Pákistánu je i český velvyslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD/PRAHA
Aktualizováno

Český velvyslanec v Pákistánu Ivo Žďárek je mrtev. Jeho tělo bylo v neděli nalezeno po teroristickém útoku v troskách hotelu v Islámábádu. Počet obětí krvavého útoku tak vzrostl na 53.

Článek

Úmrtí velvyslance potvrdila v neděli dopoledne mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. O smrti ambasadora informoval média i pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání. V hotelu se nacházela dočasná rezidence velvyslance.

Podle pákistánských bezpečnostních sil citovaných agenturou AFP se velvyslancovo tělo našlo v noci na dnešek. Výbuch nastal kolem 20:00 místního času (17:00 SELČ) a podle české ambasády velvyslanec asi pět minut po výbuchu odpověděl po telefonu, že je v pořádku. Několik minut poté, ale zavolal zpět a žádal o pomoc, chtěl být z hořícího objektu evakuován.

Velvyslanec ČR v Pákistánu Ivo Žďárek. Zdroj: MZV

Při útoku, který nese podle USA rukopis teroristické sítě Al-Káida nebo jejích spojenců, zahynulo 53 lidí. "Český velvyslanec je mezi nimi. Byl identifikován," citovala pákistánského premiéra agentura Reuters. Dalších asi 250 lidí bylo při útoku zraněno.

Obrovský kráter před hotelemfoto: Reuters/Faisal Mahmood

Podle Opletalové bydlel Žďárek v Marriottu dočasně poté, co teprve v létě převzal funkci českého velvyslance v Pákistánu. Do země přijel z diplomatické mise ve Vietnamu. České velvyslanectví v Islámábádu dnes ráno sdělilo, že velvyslanec pobýval v hotelu sám, bez rodiny.

Schwarzenberg útok ostře odsoudil

Ministr zahraničních věci ČR Karel Schwarzenberg teroristický útok v Islámábádu ostře odsoudil a vyjádřil soustrast rodinám obětí. Útok označil za pokus o destabilizaci Pákistánu v klíčovém období po nedávných prezidentských volbách. Uvítal prohlášení vlády Pákistánu, že tato událost neoslabí její rozhodnost v boji proti teroristům.

Kariéra Iva Žďárka
1986 - pracovník odboru asijských zemí Federálního ministerstva zahraničních věcí Československa, Praha
1988 až únor 1991 - vicekonzul na československém generálním konzulátu v Šanghaji, ČLR
Březen 1991 až leden 1992 - pověřen vedením československého generálního konzulátu v Šanghaji, ČLR
Únor 1992 až prosinec 1992 - třetí tajemník československého velvyslanectví v Pekingu, ČLR
1993 až 1994 - zástupce ředitele odboru Asie a Pacifiku, Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Praha
Leden 1995 až září 1999 - generální konzul ČR v Šanghaji, ČLR
Únor 2000 až červen 2001 - zástupce ředitele odboru kulturních vztahů, Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Praha
Červenec 2001 až únor 2003 - zástupce ředitele generální inspekce, Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Praha
Říjen 2003 - ředitel generální inspekce, Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Praha
2004 - srpen 2008 velvyslanec ČR v Hanoji, Vietnam
od srpna 2008 velvyslanec ČR v Islámábádu, Pákistán

K atentátu se ale zatím oficiálně nikdo nepřihlásil. Pětihvězdičkový hotel, v němž se často ubytovávali cizinci, novináři, pákistánští politici a podnikatelé, leží pouze půl kilometru od vládních budov.

Trosky hotelufoto: ČTK/AP

Útok - nejhorší, jaký kdy pákistánské hlavní město zažilo - odsoudily USA i evropské země, jež vyjádřily Pákistánu svou podporu. Útok odsoudil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Text kondolence prezidenta republiky manželce velvyslance ČR v Pákistánu Iva Žďárka
Vážená paní Žďárková,s hlubokým zármutkem jsme se dnes dozvěděli o tragickém úmrtí Vašeho manžela, našeho velvyslance v Pákistánu Iva Žďárka. Dovolte mi, abych Vám, Vašim dvěma synům a celé Vaší rodině v těchto těžkých chvílích vyjádřil za celou českou veřejnost upřímnou soustrast. Jsem šokován tímto hrůzným teroristickým činem, který má na svědomí nevinné oběti.Vašeho manžela jsem zažil několikrát při práci velvyslance a měl jsem vždy silný pocit, že je to člověk na svém místě. Ať už při osobních setkáních, tak při mé návštěvě ve Vietnamu.Cítím stejně jako Vy obrovskou lítost nad ztrátou, jež Vás postihla.S úctouVáclav Klaus
Útok v Islámábádu je největší ztrátou Marriottu v historii
Jako symbol západního kapitalismu po celém světě se staly hotely Marriott International terčem teroristů několikrát už v minulosti, píše dnes americký list The Washington Post. Pumový útočník zabil více než deset lidí v roce 2003 na JW Marriott v indonéské Jakartě. Hotel Marriott se zřítil v roce 2001 po útocích na Světové obchodní středisko v New Yorku a v lednu 2007 odpálil sebevražedný útočník nálož před Marriottem v Islámábádu a zabil zaměstnance ochranky, který mu zabránil vejít do hotelu.
Ale když se v sobotu teroristé k Marriottu v Islámábádu vrátili a odpálili bombu v nákladním automobilu, která zabila podle nejnovější bilance nejméně 52 lidí, zasadili tím firmě sídlící v Bethesdě v americkém státě Maryland nejhorší ránu v její jednaosmdesátileté historii co do ztrát na životech i majetku. Do okolních ulic vyběhli hosté i zaměstnanci hotelu pokrytí krví. Místní televize odvysílala záběry prostého červeného loga hotelu Marriott mizejícího v plamenech.
Výkonný ředitel firmy Bill Marriott napsal na firemním blogu, že se o tragédii v Islámábádu dozvěděl jen několik minut po výbuchu. "Tato nesmyslná tragédie a obrovská ztráta na životech mě hluboce rozesmutnila," napsal. "Mé srdce je s těmi, kdo byli zraněni a s příbuznými obětí." Útok, který zničil hotel s 290 pokoji, je oživlou noční můrou pro šestasedmdesátiletého Marriotta, který společnost rozvinul do jednoho z největších hotelových řetězců na světě. Marriottova syna Johna se jednou novináři zeptali, co otci nedá v noci spát. Jeho odpověď byla stručná a rychlá: "Terorismus."
Společnost Marriott International byla založena v roce 1927 a v současnosti má 3150 ubytovacích zařízení ve Spojených státech a 67 dalších zemích. V letošním roce společnost zaměstnávala 151 000 zaměstnanců a její zisk v roce 2007 dosáhl téměř 13 miliard dolarů, uvádí internetová encyklopedie Wikipedia.
Hotel v Islámábádu byl otevřen v roce 1992 a chráněn přísnými bezpečnostními opatřeními. Automobily do něj vjížděly střeženou bránou, kde je prohlížela nejen ochranka, ale také například detektor kovů. Útok přišel v době, kdy společnost stejně jako další hotely bojuje proti globálnímu poklesu ekonomiky. Obrat Marriottu podstatně klesl a odhadovalo se, že letos bude o 36 procent nižší než vloni.

Související články

Výběr článků

Načítám