Hlavní obsah

Desítky mrtvých při výbuchu u hotelu v Pákistánu

ISLÁMÁBÁD
Aktualizováno

Přes 40 lidí zahynulo v sobotu při explozi bomby u přísně střeženého hotelu Marriott v Islámábádu. V tomto zařízení se často ubytovávají cizinci přijíždějící do Pákistánu. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by výbuch postihl české občany.

Článek

Podle CNN explodovala nálož v automobilu. Atentát si vyžádal také mnoho těžce zraněných, záchranáři se proto obávají, že počet mrtvých ještě vzroste.

"Výbuch nastal, když k zátarasu u hotelu dojelo velké nákladní auto," řekl policejní důstojník, podle něhož šlo zřejmě o sebevražedný útok.

Podle nejmenovaného policejního důstojníka, na kterého se odvolává agentura AFP, si exploze vyžádala už nejméně 60 obětí a na dvě stovky lidí utrpěly zranění. Některé oběti prý skočily z oken třetího a čtvrtého poschodí impozantní šestipatrové budovy, kterou zachvátil prudký požár.    

Mezi zraněnými je podle nemocničních zdrojů i deset cizinců, mimo jiné z Maroka, Německa, Saúdské Arábie a Afghánistánu. 

Ředitel odboru českého ministerstva zahraničí pro oblast Asie a Tichomoří Jiří Šitler řekl, že ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by výbuch postihl i české občany. "Ale úplně vyloučit to nemůžeme," dodal s tím, že čeští diplomaté zjišťují situaci.

Záchranář odnáší zraněného.foto: ČTK/AP

Po explozi zůstal před hotelem kráter hluboký deset metrů. Hotel, v němž je 290 pokojů, byl vážně poškozen a po výbuchu v něm vzplály požáry. Podle svědků se propadl strop v hale a v jídelně. Zničeny byly desítky aut stojících před hotelem. Tlaková vlna rozbila okna a poškodila budovy v okruhu stovek metrů od hotelu.

Jeden ze zraněných na snímku z TVfoto: ČTK/AP

Na záběrech místní televize bylo podle agentury Reuters vidět, jak jsou z hotelu vynášena těla. Z budovy vybíhali vyděšení lidé, mnozí z nich zkrvavení. Velký počet lidí ale podle policie zůstal zablokován v hotelu. Na místo tragédie se sjíždějí sanitky.

K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil. Pákistán je ale v poslední době sužován nebývalou vlnou atentátů, které páchají islamisté blízcí teroristické organizaci Al-Káida.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám