Hlavní obsah

USA plánují dát na záchranu bank až půl biliónu dolarů

NEW YORK

Americký federální rezervní systém (Fed) i další přední centrální banky světa v těchto dnech doslova pumpují na finanční trhy desítky miliard dolarů, aby zvýšily jejich likviditu a pomohly obnovit nalomenou důvěru na mezibankovním trhu. USA dokonce plánují zřídit fond, který by odkoupil špatné hypotéky soukromých společností.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Článek

Podle televizní stanice CNBC by vládní zásah mohl stát až půl biliónu dolarů (asi 8,26 bilionu Kč). Vláda by peníze získala z dluhopisů a prodeje cenných papírů.

Vláda záměr oznámila ve čtvrtek večer místního času. Asijské burzy na zprávu pozitivně reagovaly ihned po otevření a s postupem času a otvíráním dalších burz se optimismus šířil dál. Ruská burza, která otevřela po dvou dnech, stoupla o 12,5 procenta. Dva dny měla zavřelo právě kvůli velkým výprodejům.

Podobně na tom byla i pražská burza. Na začátku posílila o 5,6 procenta. O zhruba 15 procent v úvodu svorně zpevnily akcie developerů ECM a Orco. Hlavní index PX byl krátce po 9:15 na hodnotě 1244 bodů.

Evropský index v reakci na zřízení speciálního fondu stoupl o 5,2 procenta.

Evropská centrální banka dá až 40 miliard dolarů

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek oznámila, že ve spolupráci s dalšími centrálními bankami posílí nabídku dolarů na peněžních trzích. Společné akce se účastní rovněž centrální banky Spojených států, Japonska, Velké Británie, Švýcarska a Kanady. Banky tímto krokem chtějí zabránit dalšímu prohlubování finanční krize. ECB uvedla, že sama v rámci společné akce nabídne až 40 miliard dolarů.

Celkem jsou tyto instituce údajně připraveny napumpovat na trhy přes 180 miliard dolarů (téměř tři bilióny korun).

„Trhy vědí, že centrální banky nemají kouzelnou hůlku, jinak by ji už použily,“ poznamenal analytik investorské firmy Westpack Sean Callow. Podle něj se tak řeší „jen jeden ze symptomů současné krize“.

Na obzoru další sňatky z rozumu

Některé insituce začaly problémům čelit tím, že se začaly spojovat se svými rivaly. Obří americká spořitelna Washington Mutual (WM) se kvůli oslabujícím ztrátám z hypoték údajně sama nabídla na prodej. Na organizaci vlastní aukce si WM najala poslední „zbylé“ velké investiční banky z Wall Streetu – Goldman Sachs a Morgan Stanley. Potvrdily se tak názory analytiků finančního sektoru, kteří již dříve říkali, že úvěrová krize dovede slabší finanční firmy do rukou silnějších konkurentů.

Samotná banka Morgan Stanley podle agentury Reuters zahájila předběžná jednání o svém převzetí s bankovní skupinou Wachovia Corp. Ta o ni údajně projevila zájem. Britská banka Lloyds TSB zase oznámila, že koupí největší britskou hypoteční společnost HBOS. Britská vláda už této operaci přislíbila podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám