Hlavní obsah

V Číně zemřelo čtvrté dítě po požití závadného mléka

PEKING

Již čtvrtou oběť si ve čtvrtek vyžádalo závadné mléko po kojence, do něhož byl přidáván melamin. Onemocnělo už na 6244 dětí, přes 1300 je jich hospitalizováno a 158 trpí akutním selháním ledvin. V souvislosti s případem bylo zatčeno 18 lidí a třetina čínských továren na mléko pro kojence zastavila produkci.

Článek

O čtvrté oběti informovali úředníci z provincie Che pej. Ještě předtím oznámili, že v souvislosti s případem bylo zadrženo dalších dvanáct lidí. Š' Kuej-čung, mluvčí policie provincie Che-pej, uvedl, že ve vazbě je nyní 18 lidí spojených s kontaminací mléka.

Tucet z osmnácti zadržených jsou lidé, kteří vykupovali a ředili mléko vodou, do níž přidávali melamin, aby oklamali testy kvality. Dalších šest jsou lidé, kteří prodávali melamin v prášku. Jeden z nich vypověděl, že od února 2007 do července 2008 nakoupil 200 dvacetikilogramových pytlů melaminu, z nichž jeden stojí 200 jüanů (necelých 500 korun) a prodával je dodavatelům mléka. Při akci bylo zadrženo také 300 kilogramů podezřelých chemikálií včetně 223 kilogramů melaminu.

:.Prodavačky v obchodě vytahují z regálů kontaminované sušené mléko.foto: Reuters/Stringer

Z funkce byl odvolán i starosta z města, kde sídlí výrobce sušeného mléka Sanlu. Věděl o problémech od března a nezakročil. Skandál vypukl právě kolem produktů společnosti Sanlu, melamin však byl objeven v 70 produktech více než dvou desítek společností. Šedesát šest z 175 pěti továren vyrábějících v Číně sušené mléko pro kojence zastavilo produkci.

Čína nařídila kontrolu všech mlékáren

Čínská vláda v čele s premiérem Wen Ťia-paem nařídila na mimořádném středečním zasedání "kontrolu mléčného průmyslu v celé zemi". Podle agentury Nová Čína kontroly zahrnou vše počínaje krmivem pro dojnice přes dodavatele a subdodavatele až po vlastní mlékárny. Pátrat se má nejen po všech podezřelých chemikáliích, ale bude se i zjišťovat, zda je dodržováno množství povolených přísad v mléčných výrobcích.

:.Lidé před mlékarnou Sanlu čekají, až jim přijmou vrácené mléko. foto: ČTK/AP

Třicetiletá Wang, které do továrny Sanlu přišla vrátit nakoupené mléko uvedla, že všechny tři značky mléka, které jí byla zvyklá kupovat - Yili, Mengniu a Sanlu - byly minulý týden staženy z trhu. "Samozřejmě, že jako matka mám strach," dodala. "Teď nemáme tušení, čím dítě krmit."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám