Hlavní obsah

Britská banka Lloyds TSB koupí HBOS za 12,2 miliardy liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská bankovní skupina Lloyds TSB se dohodla na koupi největší britské hypoteční banky HBOS za 12,2 miliardy liber (asi 368 miliard korun). Spojením vznikne dominantní aktér na britském trhu hypoték a úspor.

Foto: Robert Bodman, Reuters

Pobočka Lloyds TSB

Článek

Transakce má podporu britské vlády, která měla loni velké problémy se záchranou hypoteční banky Northern Rock. Vláda sdělila, že hodlá urychlit regulační schvalování fúze,aby "zajistila stabilitu britského finančního systému".

Lloyds nabízí za každou akcii HBOS 0,83 své akcie a hodnotí tak cenu akcie HBOS na 232 pencí. To je 58 procent nad poslední tržní cenou HBOS. Za posledních šest dní však akcie HBOS prudce klesly.

Lloyds si od převzetí slibuje, že do roku 2011 se díky němu zvýší její zisky o jednu miliardu liber ročně. Spojení také podle banky posílí její schopnost obsluhovat zákazníky v současných obtížných podmínkách na trhu.

foto: Reuters/Toby Melville

Prohlubující se globální úvěrová krize zvyšovala v Británii obavy z finanční pozice HBOS. Banka je totiž více než jiné závislá na financování na mezibankovním trhu, to se však kvůli úvěrové krizi výrazně prodražilo.

Až donedávna bylo spojení HBOS a Lloyds pro britské antimonopolní úřady nemyslitelné, úvěrová krize, která ohrožuje samu existenci bank, však situaci změnila.

Lloyds je přední britská bankovní skupina a na britském hypotečním trhu je čtvrtý největší aktér s podílem osmi procent. Spojená skupina bude mít na tomto trhu podíl 28 procent.

Transakce mezi HBOS a Lloyds je další kapitolou dramatických změn v globálním finančním sektoru po loňském vypuknutí hypoteční a úvěrové krize. Firmy ochromené ztrátami buď zanikají, nebo jsou pohlcovány silnějšími konkurenty. Jen tento týden zanikla dvě velká jména z Wall Street - Lehman Brothers a Merrill Lynch, a jedná se o osudu další investiční banky Morgan Stanley.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám