Hlavní obsah

Jak se na cestách nejvýhodněji připojit na internet

Novinky, Miloslav Fišer

V dnešní době si život bez internetu dokáže představit jen opravdu málokdo. Stále rostoucí obliba notebooků navíc často láká uživatele pro pořízení mobilního internetu. Pomocí vašeho telefonu nebo modemu se totiž můžete na internet připojit prakticky z kteréhokoliv místa naší republiky.

Článek

Na cestách se k internetu můžete připojit buď z notebooku prostřednictvím mobilního telefonu či modemu nebo přímo z vašeho mobilního telefonu. Přestože se oba způsoby připojení zdají velice podobné, za internet v mobilu i notebooku si operátoři účtují různé poplatky.

Připojení je zpoplatněno buď pevným měsíčním paušálním poplatkem, nebo částkou odpovídající přenesenému počtu dat – případně času strávenému na internetu. Rozdíl v ceně můžeme vysledovat i u různých paušálních tarifů a předplacenek u jednoho operátora.

Mobilní připojení versus vysokorychlostní internet

Mobilní připojení pracuje na jiném principu než vysokorychlostní internet a v současné době nabízí jako svou největší přednost dostupnost kdekoliv v ČR (99 % populace) a nevyžaduje dodatečné náklady (mobil se jednoduše spojí s počítačem).

Vysokorychlostní připojení je oproti tomu statické. To znamená, že internetová přípojka je pevně vázána k jednomu místu, potažmo počítačové sestavě. Výhodou je ovšem mnohonásobně vyšší rychlost, kterou vysokorychlostní internet oproti mobilnímu nabídne.

Pravidelný paušál za mobilní internet platí většinou lidé, kteří potřebují být se svým notebookem připojeni k internetu i na cestách. Výjimkou nejsou ale ani případy malých měst a vesnic, kde uživatel nemůže u stolního počítače kvůli dostupnosti využít jiné než mobilní připojení.

Internet přímo v mobilu
Telefónica O2
O2 Internet v Mobilu a O2 Internet v Mobilu Plus jsou určeny zákazníkům, kteří chtějí mít za měsíční paušál přístup k internetu ve svém mobilu. U O2 se k internetu připojíte za 150 korun měsíčně. Konkurence podobné služby už v nabídce má. Zákazníci nejsou limitováni žádnou přenosovou technologií, novinka podporuje HSDPA, UMTS, EDGE i GPRS. Díky podpoře emailového protokolu pop3 a IMAP4 nabízí služba také možnost stahování pošty přímo do emailového klienta v telefonu. Cena a aktivace Cena služby O2 Internet v Mobilu je 150 Kč měsíčně (včetně DPH) a O2 Internet v Mobilu Plus 390 Kč měsíčně (včetně DPH).
T-Mobile
Neomezené surfování v mobilu nabízí T-Mobile v rámci svých balíčků Surf+. Základní balíček pro předplacenku Twist Surf+ získáte za 39 Kč/týden, přičemž získáte neomezený internet rychlostí až 236,8 kb/s prostřednictvím EDGE/GPRS.  Tarifní zákazníci mohou vybírat ze tří doplňkových balíčků, kdy nejlevnější vyjde na 120 Kč. U něj mohou zákazníci využít protokolu POP3 pro mail a FUP je stanoveno na 50 MB.

Paušální mobilní internet u Vodafonu

Vodafone nabídne celkem dva internetové paušály s názvy Připojení na stálo a Připojení na dlouho. Prvně jmenovaný tarif je určen pro každodenní připojení bez časového omezení.

Za měsíční paušál 650 Kč s DPH získáte rychlost až 236 kb/s pomocí technologie EDGE/GPRS. U tohoto tarifu je však aplikována ochrana FUP (z anglického Fair User Policy). Pokud tedy během měsíce stáhnete více jak 3 GB dat, rychlost internetu se vám sníží.

Na stejné technologii funguje také Připojení na dlouho. U tohoto tarifu se částka, kterou platíte za data, přizpůsobuje podle přenesených dat. Do 15 MB zaplatíte 200 Kč, do 45 MB 500 Kč a při více než 45 MB 750 MB. Tento internetový tarif je tedy vhodný spíše pro nepravidelné surfování.

O2 nabízí pět tarifů mobilního internetu

Jednoduchý přístup k internetu a emailu na cestách získáte díky službě Internet Mobil 256. Díky technologii CDMA můžete za měsíční paušál 474,81 Kč surfovat rychlostí až 256 kb/s. Je však nutné si ověřit, zdali je ve vašem okolí dostupnost pokrytí CDMA signálem.

Rychlejší Internet Mobil 384 staví na technologii GPRS, EDGE, UMTS a dovolí vám připojit se rychlostí až 384 kb/s za měsíční paušál 653,31 Kč. U této služby není aplikováno omezení FUP. Internet Mobil 512 Plus pracuje na technologii CDMA, HSDPA/UMTS, GPRS/EDGE, WiFi (vybrané Hotspoty O2). Za paušál 831,81 Kč získáte rychlost až 512 kb/s.

Internet Mobil 1024 je nejrychlejším připojením od O2, které podporuje technologii CDMA. Připojit se však můžete i prostřednictvím WiFi na vybraných HotSpotech. Rychlost 1024 kb/s získáte za měsíční paušál 831,81 Kč.

Nadstavbou tohoto připojení je Internet Mobil 1024 Plus, který funguje i v místech, kde není dostupný signál CDMA. Za měsíční paušál 1069,81 Kč se tak připojíte i v sítích HSDPA/UMTS a GPRS/EDGE rychlostí až 1024 kb/s.

U T-mobilu zaplatíte za přenesená data navíc

Tři různá mobilní paušální připojení na internet nabídne T-Mobile pod názvy Internet Basic, Standard a Premium. U všech tří tarifů je aplikována ochrana FUP. Pokud stáhnete více dat, než daný tarif dovoluje, zaplatíte za každý další GB částku 117,81 Kč.

Internet Basic a Standart nabízí shodně rychlost až 512 kb/s. Základní verze Basic je však omezena FUP kvótou na 2 GB. Za takové připojení zaplatíme 379,90 Kč. Oproti tomu verze Standard nabídne FUP 5 GB, čemuž odpovídá i vyšší měsíční paušál 665,50 Kč. Nejrychlejší Internet Premium stojí 951,10 Kč. Za tuto cenu získáte rychlost 1024 kb/s a FUP 10 GB.

Internet přes mobil nabízí také U:fon

Třem předním českým operátorům začíná stále více sekundovat společnost MobilKom, která provozuje mobilní síť U:fon. Ta minulý týden začala nabízet službu U:fonův internet.

K internetu se na notebooku připojíte přes mobil a datový kabel. Rychlost 30 - 70kb/s prakticky odpovídá technologii GPRS/EDGE. Službu si můžete koupit samostatně za měsíční paušál 237 Kč nebo jako doplněk k hlasovým službám za 200 Kč.

FUP tohoto tarifu je stanoveno na 1 GB/měsíc. Pokud tento limit překročíte, sníží se vám rychlost. S U:fonem se připojíte pomocí modemu AnyDATA ADU-510L také do sítě CDMA. Za měsíční paušál 594 Kč získáte rychlost až 700kb/s. FUP činí 2 GB.

Reklama

Související články

U:fon odstartoval své mobilní služby

Operátor U:fon, jenž patří společnosti MobilKom, začal v pondělí v Česku poskytovat i klasické mobilní služby. Klienty se snaží nalákat nabídkou hovorů...

Výběr článků

Načítám