Hlavní obsah

Poslanec Raninec opustil klub ODS

PRAHA
Aktualizováno

Rebelující poslanec Juraj Raninec opustil klub ODS ve Sněmovně. Členem strany zůstává. V pondělí to oznámil předsedovi klubu Petru Tluchořovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Juraj Raninec

Článek

„Hlavním důvodem, proč členství v poslaneckém klubu ukončuji, je můj zásadní nesouhlas s tím, jak se vedení poslaneckého klubu a většina jeho členů snaží vyrovnat s tzv. kauzou poslance Jana Moravy. Jsem přesvědčen o tom, že tato kauza svojí závažností útočí přímo na základy demokratického právního státu, a pokud nebude důsledně objasněna, nelze očekávat, že se v budoucnosti nebude něco podobného opakovat,“ napsal Raninec Tluchořovi.

"Je evidentní, že Petr Tluchoř věděl o aktivitách Moravy, a proto budu v klubu navrhovat jeho odvolání... Doufám, že kauza neskončí tím, že Morava odejde,“ řekl Juraj Raninec 9. září po odchodu Jana Moravy ze Sněmovny.

„Chci vás i členy poslaneckého klubu ubezpečit, že i nadále budu při svém jednání v Poslanecké sněmovně prosazovat volební program ODS, za který jsem byl v roce 2006 zvolen,“ dodal Raninec.

Současně požádal Tluchoře, aby mohl dostávat stranická stanoviska k jednotlivým návrhům zákonů. „Předpokládám, že stejně jako v minulosti se s těmito stanovisky budu moci v drtivé většině ztotožnit,“ napsal Raninec.

Raninec je zvolen za Liberecký kraj a označován za člena tzv. Tlustého platformy uvnitř ODS. Byl jedním z poslanců ODS, kteří opakovaně ve Sněmovně zablokovali projednávání vládního návrhu zákona na majetkové narovnání státu s církvemi.

Sociální demokraté chtějí po krajských a senátních volbách vyvolat ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Raninec dnes řekl, že ještě není definitivně rozhodnut, zda kabinet podpoří. Nechce ale prý přispět k jeho pádu, pokud by neexistoval jasný scénář, jak by vedení státu za českého předsednictví EU vypadalo a jak by země došla k předčasným volbám.

Hana Moudrá, předsedkyně místního sdružení ODS v České Lípě, kterého je Raninec členem, řekla, že o jeho vyloučení ze strany ani o dalších krocích proti němu neuvažuje. "Jiný případ by byl, kdyby Raninec hlasoval s opozicí proti vládní politice," řekla. Jeho vystoupení z klubu ji překvapilo.

Část rozhovoru s Jurajem Ranincem, který v sobotu otiskl deník Právo:

Vaše rebelie se dosud projevovala výhradně v programových věcech, teď jste přišli s personálními návrhy. Jste ochoten připustit, že to pro vaše kolegy může být důvod k přesvědčení, že vám nejde o program, ale o rozbití strany a koalice?

Já se svým kolegům z poslaneckého klubu divím, že nechtějí slyšet vysvětlení, jak to vlastně bylo. Že se spokojí s tím, že závažné informace, které v reportáži zazněly, jsou následně bagatelizovány a vyvraceny všemi zúčastněnými. Já se s takovýmhle zjednodušováním situace nemohu ztotožnit, a proto jsem si dovolil, vzhledem k vážnosti celé kauzy, navrhnout i personální řešení, které je podle mého názoru plně v souladu se záměrem premiéra na očištění strany. Nejedná se mi tedy o rozbití strany ani koalice, ale o očištění ODS a její důvěryhodnost.

Jak by to očištění mělo vypadat?

Všichni ti, kteří sbírali kompromitující materiály nebo je byli ochotni využívat k ovlivnění chování politiků, by měli ze svých funkcí odstoupit. Všichni ti, co dnes mlčí a spokojují se s nevěrohodným vysvětlením, by si měli uvědomit, že i na ně mohou být nějaké materiály připraveny.

Mimochodem, kde se vůbec vzala vaše rebelie a spojenectví s Vlastimilem Tlustým? U něj se to dá předpokládat, vypadl z vlády, ale u nováčků, jako jste v politice vy, to může vyvolávat řadu otázek.

Já osobně se za rebela nepovažuji. Není přece možné označit za rebela někoho, kdo chce jenom o předkládaných návrzích diskutovat, případně návrhy korigovat v souladu s programovými proiritami ODS. Mě určitě nikdo nemůže podezřívat z toho, že cokoliv dělám a říkám, dělám ze msty. Chci jenom, abychom se snažili co nejvíce naplnit to, co jsme slíbili voličům před volbami. Samozřejmě s ohledem na nutnost koaliční spolupráce a také respektování priorit koaličních partnerů. Je opravdu smutné, že i tak malé „vybočení z davu“ je nazýváno neposlušností, čili rebelií.

Reklama

Výběr článků

Načítám