Hlavní obsah

Americký strojvedoucí před tragickou nehodou zřejmě posílal SMS

Novinky, CNN,
LOS ANGELES

Dvacet pět obětí si vyžádala v pátek srážka vlaku v kalifornském Chatsworthu na předměstí Los Angeles. Na vině je zřejmě strojvůdce vlaku, který pokračoval v jízdě navzdory tomu že měl červenou. Navíc jel v zatáčce rychleji, než měl povoleno. Policie v neděli začala prošetřovat zprávu, že strojvůdce chvíli před nehodou odeslal SMS.

Článek

Informaci o tom, že jim strojvůdce poslal zprávu SMS, uvedli v místní televizi dva teenageři. Jeden z nich, patnáctiletý chlapec, který je velkým fandou vlakové dopravy, sdělil místní televizi KCBS, že se strojvůdcem hovořil a v 16:22 - minutu před nehodou - od něj přijal SMS.

Vyšetřovatelé nyní zabavili mobily obou chlapců a zkoumají, zda zpráva skutečně přišla od strojvůdce vlaku, který při nehodě zemřel. Podle Kitty Higginsové z Národního úřadu pro bezpečnost dopravy chlapci s federály plně spolupracují. „Prozkoumáme záznamy z jejich mobilních telefonů, abychom určili, co se mohlo stát a jestli nějakou roli při nehodě mohly hrát mobilní telefony,“ řekla Higginsová.

Strojvůdce byl jednou z obětí srážky osobního vlaku s nákladním. Dalších 135 osob z 220 jedoucích ve vlaku, bylo při srážce zraněno. Devět zůstává v kritickém stavu. Nejvíce postiženi byli cestující v prvním vagónu.

Mluvčí společnosti Metrolink, které příměstské vlaky provozuje, uvedla, že nehodu způsobila „lidská chyba".

„Dostali signál zastavit a v tom případě musejí zůstat stát na místě, než jiný vlak projede,“ uvedla Denise Tyrrellová. Vlak však nezastavil a jel dál. Tyrrellová dodala, že dokonce překročil povolenou rychlost 40 mil, jel 42 mil za hodinu, byť trať v místě zatáčí. Zdůraznila, že strojvůdci ve službě nesmějí používat mobilní telefony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám