Hlavní obsah

Wall Street zažil černou neděli, zkrachovala další banka

NEW YORK
Aktualizováno

Krize v americkém investičním bankovnictví pokračuje. Čtvrtá největší americká investiční banka Lehman Brothers požádala v pondělí po třech dnech intenzivních jednání v pondělí o bankrotovou ochranu před věřiteli. Jiný ústav ohrožený hypotéční a úvěrovou krizí Merrill Lynch koupí posilující Bank America za 50 miliard dolarů /841 miliard korun). Krize se okamžitě projevila na oslabení akciového trhu i dolaru.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Budova vedení Lehman Brothers v New Yorku.

Článek

Analytici už hovoří o černé neděli. Bývalý šéf americké centrální banky Fed Alan Greenspan varoval, že se jedná o krizi století a že pády dalších společností budou následovat. Jde o další projev hypoteční krize, kterou Greenpsan vždy označoval za vážnou. Sám však k boomu rizikových hypoték přispěl, když po atentátech z 11. září kvůli oživení ekonomiky výrazně snížil sazby.

Otřesy na Wall Streetu se projevily na akciovém trhu, asijské burzy hlásí od rány propady, i na poklesu kursu dolaru. Nejvíce na propadu dolaru získal japonský jen, který na americkou měnu získal 2,3 procenta a vystoupil na 105,45 jenu za dolar z pátečního závěru 107,90. Euro k dolaru posílilo o 1,7 procenta až na 1,4479 USD z pátečních 1,4217 USD.

Lehman bankrotuje

Banka Lehman Brothers založená už v roce 1850 požádala o ochranu před věřiteli kvůli špatné politice na trhu nemovitostí, kde za půl roku přišla o 6,7 miliardy. Právě trh rizikových hypoték bez pevné fixace, na něž díky nízkým sazbám dosáhli i lidé, kteří by normální stál na počátku přetrvávající krize. Ústav do žádosti ale nezahrne své makléřské aktivity a některé další divize, které chce prodat.

„Vypadá to jako konec,“ řekl vysoký představitel banky. Jestliže se před rokem prodávaly její akcie za 67 dolarů, nyní klesly na 3,65 dolaru. Banka zaměstnává 25 000 lidí.

Bank Of America kupuje Merrill Lynch

Nevyšla ani šance, že by ji koupila Bank Of America. Dala přednost nákupu jiné krachující investiční banky Merrill Lynch za padesát miliard dolarů. Stane se tak největší bankou na světě. Merrill Lynch prodělal na hypotéční krizi 22 miliard dolarů.

Poslední snahy o záchranu banky Lehman trvaly tři dny, ale nakonec padl i zájem banky Barclays.

Fed tlumí dopad krachu

Americká centrální banka Fed se snažila podnikat kroky, které by zmírnili dopad pokračující krize. Fed dokonce uvažuje, že přijme akcie jako zástavu za mimořádné půjčky v hotovosti. Je to poprvé, co by Fed na takovéto řešení přistoupil. V případě banky Lehman Brothers ale odmítl poskytnout hotovost na řešení problémů banky, i když v březnu ji dal k dispozici, aby usnadnil převzetí Bear Stearns gigantem JPMorgan Chase. Především se ale snažil pomoci zajišťovacím ústavu Freddie Mac a Fannie Mae.

Uklidnit trh má i dohoda deseti největších světových bank vytvořit úvěrový fond 70 miliard dolarů pro případné krizové situace. Každá do něj vloží sedm miliard.

Spekulace o vývoji v AIG

K uklidnění situace ale nepřispívá ani skutečnost, že jeden z největších pojišťoven AIG chystá restrukturalizaci, jejíž podobu zatím nezveřejnila. Cílem má být zvýšit objem hotovosti. Spekuluje se o tom, že společnost prodá flotily 900 dopravních letadel, které poskytuje na leasing leteckým společnostem, jež zase čelí problémům s nárůstem cen paliv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám