Hlavní obsah

Američané splnili hrozbu, opět zaútočili v Pákistánu

ISLÁMÁBÁD

Nejméně třináct lidí v pátek zahynulo na severozápadě Pákistánu při útoku raketami. Podle svědků byly rakety vypálené z bezpilotního letounu. Nejmenovaný americký představitel ve středu řekl listu New York Times, že rozkazy k podobným útokům už byly vydány.

Foto: Reuters

Oblast zasáhly rakety

Článek

O útoku v provincii Severní Vazíristán informovaly pákistánské bezpečnostní zdroje. "Ano, byly odpáleny rakety," řekl novinářům oficiální činitel pákistánských bezpečnostních sil, který si nepřál být jmenován. "Máme zprávy, že bylo zabito více než deset lidí. Útok před svítáním zničil dům," dodal s tím, že dalších deset lidí bylo zraněno.

Podle místních obyvatel byly rakety odpáleny na budovu bývalé vládní školy ve vesnici Túl Khajl, asi pět kilometrů východně od Miranšáhu. V domě údajně bydleli ozbrojení radikálové s rodinami.

Pákistán odmítá americké útoky na svém území

Útok byl podniknut jen týden poté, co pákistánská vláda pobouřeně reagovala na přiznání, že američtí vojáci z Afghánistánu zaútočili na pozici afghánského Tálibánu na pákistánské straně hranice. Při útoku přišlo o život nejméně 15 lidí.

Ministr zahraničí šáh Mahmúd Kureší zdůraznil, ze Pákistán je odhodlán bránit svou územní integritu. Akci amerických vojáků odsoudily v rezoluci i obě komory parlamentu.

Američané požadují operace na pákistánském území

Jedná se nejméně o pátý podobný útok. Američané ovšem podobné útoky přes hranice nepřiznávají, připustili jen průnik z 4. září.

Ve středu ovšem nejmenovaný vysoký americký představitel uvedl, že už byly vydány rozkazy pro útoky. George Bush podle něj v červenci tajně schválil příkazy, které umožňují americkým speciálním jednotkám provádět útoky na pákistánském území bez souhlasu pákistánské vlády.

Ve čtvrtek nejvyšší velitel amerických sil admirál Mike Mullen uvedl, že USA ve válce s Tálibánem nevítězí a volal po nové strategii, která by zahrnovala u útoky na pákistánské straně hranic s Afghánistánem. Chtěl, aby je na pákistánském území prováděly americké jednotky ve spolupráci s pákistánskými.

Reklama

Související témata:

Související články

USA přiznaly vojenské operace v Pákistánu

Spojené státy přiznaly, že jejich vojáci ve středu pronikli z Afghánistánu do Pákistánu a útočili na pozice afghánského fundamentalistického hnutí Tálibánu...

Výběr článků

Načítám