Hlavní obsah

ON-LINE CHAT: Vlastimil Ježek, odvolaný ředitel Národní knihovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pátek od 14 hodin odpovídal čtenářům Novinek bývalý ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek, kterého v úterý odvolal ministr kultury Václav Jehlička. Ten tvrdí, že za odvoláním jsou Ježkova manažerská pochybení při zadávání zakázky na stavbu nové budovy knihovny. Ježek trvá na tom, že mu ministr důvody nesdělil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlastimil Ježek

Článek

Ježek na počátku roku 2005 představil veřejnosti ideu výstavby nové Národní knihovny na pražské Letné. Pražské zastupitelstvo v roce 2006 předběžně souhlasilo, že pro knihovnu poskytne pozemky.

Rok poté byl veřejnosti představen vítězný projekt architekta Jana Kaplického a studia Future Systems. Následně se rozpoutala diskuze ohledně vzhledu a umístění nové knihovny. Proti její stavbě se vyslovil nejprve prezident Václav Klaus a po něm ji zpochybnili i pražští radní za ODS. Ohledně Klausovy role v celé kauze se během chatu Ježek vyjádřil slovy: "...vše nasvědčuje tomu, že mu radil Knížák."

Ministr kultury Václav Jehlička poté oznámil, že na stavbu knihovny není dostatek financí.

.: Vizualizace Kaplického blobu na Letné

Ježek, který od počátku stavbu Kaplického návrhu na Letné podporoval, krátce před svým odvoláním oznámil, že jedná se soukromým investorem, který by pro knihovnu poskytl pozemky. Za stavbu Kaplického blobu se hodlá zasazovat i nadále a dle svých slov zůstává ohledně stavby blobu optimistou. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám