Hlavní obsah

Klub ODS bouřil, Topolánek má podmínky

ČTK, ada, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Případ poslance Jana Moravy otřásá Topolánkovou ODS. Nic na tom nezměnilo úterní bouřlivé dvouhodinové jednání klubu, kde si měli poslanci spolu se stranickým vedením vše vyříkat. V čele klubu nadále zůstává Petr Tluchoř, který odmítl vyslyšet výzvu rebelů – Jana Schwippela a Juraje Ranince, kteří si proto dali zhruba čtrnáct dnů na rozmyšlenou, zda klub opustí, či ne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Mirek Topolánek po jednání poslaneckého klubu strany

Článek

Jejich návrh, aby se klub zabýval odchodem Tluchoře, většina jasně odmítla. Hlasovali pro něj pouze sami dva spolu s Alenou Parálovou. Klub se většinově ztotožnil se sobotním prohlášením stranického grémia, které vyzvalo Moravu a také Vlastimila Tlustého jako hlavního strůjce skandálu k rezignaci. Proti se vyslovili pouze Raninec a Schwippel.

Exposlanec Morava se jednání účastnil, avšak podle členů se ho nikdo z poslanců na nic neptal, spokojili se pouze s jeho krátkým vyjádřením. Naopak Tlustý se z jednání omluvil a o jeho vyloučení z klubu se nejednalo.

Poslanci ODS Juraj Raninec (vlevo) a Jan Schwippelfoto: Právo/Milan Malíček

Podle informací z mandátového výboru Morava mandát fakticky ještě nesložil, neboť výbor zatím rezignaci neobdržel. Náměstek ministra práce Miroslav Jeník ale potvrdil, že mandát po něm převezme. Premiér Mirek Topolánek kauzu prý označil za druhé Sarajevo, s čímž ale mnozí poslanci nesouhlasili. Klub nehlasoval o návrhu Michala Doktora, aby vyzvali televizi Nova k odvysílání nesestříhané reportáže. Podle informací Práva prý své zkušenosti s vyděračskými metodami Moravy mají také středočeští poslanci Jan Klas a Eva Dundáčková, o čemž se měli na klubu zmínit.

Právě Dundáčková se měla na jednání zastat Tlustého s tím, že pro ODS hodně odpracoval. Topolánek měl opakovat svůj výrok, že Tlustý nahrával politiky ODS, přičemž akce podle premiéra měla být dlouhodobě plánovaná. Premiér a další členové klubu mají podle informací Práva z těchto nahrávek obavy.

Topolánek další kandidaturu podmiňuje očistou strany

Topolánek novinářům řekl, že svou kandidaturu na prosincovém kongresu ODS podmiňuje očistou strany. „Pro mě osobně je to velké zklamání. Doufám, že soutěskou smrti projde ODS posílena. Bude to moje podmínka, abych se dále ucházel o křeslo předsedy strany a dále bojoval v barvách ODS. Musí dojít k výrazné očistě, ke změně mechanismů strany,“ řekl Topolánek, který zatím ve straně nenašel protikandidáta.

Zopakoval, že musí odejít kromě Moravy i Tlustý, protože jejich chování je „neodpustitelné“. „Nicméně chtěl bych, aby to vedlo k hlubšímu zamyšlení, k diskusi, koho posíláme do funkcí. Je to zcela jistě moje podmínka pro to, abych kandidoval na kongresu,“ dodal Topolánek.

Tluchoř uvedl, že poslanci jednoznačně podpořili stanovisko grémia, které odsoudilo Tlustého a Moravu a omlouvá se zelené poslankyni Olze Zubové.

Místopředseda strany Ivan Langer na dotaz, zda v případě, že Tlustý odmítne sám rezignovat, bude vyloučen z klubu, sdělil: „Věřím, že akceptuje závěr klubu a že na svůj mandát rezignuje.“ Schwippel Právu řekl: „Nepovažuji průběh jednání klubu za zcela seriózní, protože převážně se věnoval roli pana Vlastimila Tlustého.“ Proto dál zvažuje své setrvání v klubu ODS.

Podle průzkumu STEM pro Českou televizi nepřesvědčil Morava 72 procent lidí, že jednal bez vědomí špiček ODS. Roli poslance Vlastimila Tlustého posuzuje záporně 44 procent lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám