Hlavní obsah

Kim Čong-il chyběl při oslavách vzniku KLDR, prý je mrtvý

– TOKIO/SOUL • Aktualizováno

Severokorejský předák Kim Čong-il (66) se neobjevil na velké vojenské přehlídce v Pchjongjangu, kterou vyvrcholily úterní oslavy 60. výročí vzniku KLDR. Oznámila to japonská agentura Kjódó. Agentura Reuters uvedla, že Kim měl mrtvici. Jeden japonský expert dokonce tvrdí, že vůdce KLDR už pět let nežije a na veřejnosti ho zastupují dvojníci.

Foto: KCNA , Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-il (uprostřed) se naposledy na veřejnosti objevil v polovině srpna.

Článek

Tošimitsu Šigemura tvrdí, že Kim v roce 2003 zemřel na cukrovku a světoví politici včetně Vladimira Putina a čínské „jedničky“ Chu Ťin-tchaa jednali ve skutečnosti s náhradníkem.

Šigemura soudí, že Kim z obav před atentátem vytvořil skupinu asi čtyř podobně vyhlížejících mužů, kteří by jej na veřejných akcích zastupovali. Jeden prodělal i plastickou operaci, aby vypadal věrohodněji. Nyní se čas od času objevují na scéně, aby přesvědčili veřejnost, že syn „Velkého vůdce“ Kim Ir-sena, zakladatele KLDR, stále žije.

Profesor sice přiznává, že vědci jeho důkazům moc nedůvěřují, nicméně „má za to, že zpravodajské služby pracují s možností, že se informace potvrdí“. „Ověřil jsem každý zdroj,“ zdůrazňuje.

Jedním z jeho hlavních argumentů je, že hlasová analýza Kimova projevu při setkání s někdejším japonským premiérem Džuničiró Koizumim v roce 2004 neodpovídá žádným autentickým předchozím nahrávkám.

Reuters: Kim měl mrtvici

Jihokorejští analytici, kteří se účastnili dvou mezikorejských summitů s Kimem (před a po jeho údajné smrti), hlásili, že skutečně změnil svoji podobu. Je to však podle nich tím, že ubral na váze, přestal kouřit a dal sbohem koňaku ve prospěch červeného bordeaux.

Jihokorejský list Čoson ilbo v sobotu přinesl zprávu, podle níž do Severní Koreje dorazilo pět čínských lékařů – možná aby zajistili Kimovi léčbu. Jihokorejská špionážní agentura nicméně zprávy popřela. V úterý agentura Reuters s odkazem na západní tajné služby uvedla, že Kim měl mrtvici.

Kim Čong-il se na veřejnosti naposledy objevil 14. srpna při inspekci vojenské jednotky.

Reklama

Související články

Severokorejský prezident je údajně nemocný

Severokorejský prezident Kim Čong-il je možná nemocný. Na veřejnosti se neobjevil už několik týdnů a do KLDR před týdnem přijelo pět čínských lékařů, kteří...

Výběr článků

Načítám