Hlavní obsah

Thajský premiér přišel o křeslo kvůli televiznímu pořadu o vaření

BANGKOK

Thajský premiér Samak Suntcharavedž porušil ústavu a musí odstoupit ze své funkce. Podle agentury Reuters o tom v úterý rozhodl thajský ústavní soud. Soudci dospěli k závěru, že se premiér dopustil střetu zájmů, když vystupoval jako moderátor televizních kuchařských show v době, kdy už stál v čele vlády.

Článek

Suntcharavedž moderoval dva kuchařské pořady v soukromé televizi a vystupování v nich se vzdal až letos v dubnu, dva měsíce poté, co stanul v čele vlády. Ministerský předseda sice popřel, že by za vystupování v pořadech dostal peníze, thajská ústava ale zakazuje premiérovi a ministrům pracovat pro výdělečné soukromé subjekty.

Rozhodnutí soudu o porušení ústavy automaticky znamená, že premiér i jeho vláda musejí podat demisi. Vládnoucí Strana lidové moci (PPP) ale už oznámila, že Suntcharavedže znovu navrhne do funkce ministerského předsedy.

Není zřejmé, jaký vliv bude mít rozhodnutí soudu a reakce PPP na tisíce opozičních demonstrantů, kteří už dva týdny okupují pozemky před sídlem vlády a usilují o Suntcharavedžovo odstoupení.

Demonstranti obviňují Suntcharavedžovu vládu z korupce a z napojení na někdejšího premiéra Tchaksina Šinavatru. Toho v roce 2006 svrhla armáda v nekrvavém puči a ústavní soud mu následně zakázal působit v politice. Šinavatra odešel do exilu do Británie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám