Hlavní obsah

Bush stahuje osm tisíc vojáků z Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Americký prezident George Bush v úterý představil plán odsunu přibližně osmi tisíc amerických vojáků z Iráku. Podle Bushova plánu, jehož část poskytl Bílý dům s předstihem médiím, by měl zůstat počet vojáků v Iráku zhruba na nynějším stavu do konce roku.

Foto: Larry Downing , Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

Odchod amerických jednotek by podle Bushe měl začít již během několika týdnů či měsíců, přičemž by se měl týkat všech složek armády. Po tomto stažení v Iráku zůstane přes 130 000 amerických vojáků.

V listopadu bude z Iráku stažen prapor námořní pěchoty o síle 1000 mužů a nebude již nahrazen. Brigáda o počtu 3500 až 4000 vojáků odejde v únoru, kdy se k nim připojí přibližně dalších 3400 členů podpůrných jednotek.

Poděkoval i České republice

Důvodem ke stahování vojsk je podle Bushe fakt, že irácké síly jsou již schopné vést sami boj s povstalci. Bezpečnostní situace v Iráku se údajně zlepšuje a násilí je na nejnižší míře od jara 2004. Bush to doložil na situaci v kdysi nejnebezpečnější provincii Anbár, kterou Američané nedávno předali do správy iráckým silám. Irácká vláda rovněž podle prezidenta lépe využívá peníze, které dostává na rekonstrukci země.

Bush vyjádřil vděčnost všem ostatním zemím, které se spolu s USA v Iráku, ale i v Afghánistánu angažují. Poděkoval také České republice.

Bush vyjádřil naději, že byl nastartován trvalý trend. Varoval však, že pokrok je křehký.

Přesun na afghánské bojiště

Druhou část projevu Bush věnoval Afghánistánu, kde má dojít k posílení americké vojenské přítomnosti o 4 500 vojáků na celkový počet 31 000. Bush vyzval ostatní členy Severoatlantické aliance k podobnému posílení kontigentu ISAF.

Reklama

Související témata:

Související články

USA předaly Iráčanům klíčovou provincii

Americká armáda začala předávat největší iráckou provincii Anbár, někdejší baštu sunnitských povstalců, místním úřadům. Transformace provincie s městy jako...

Výběr článků

Načítám