Hlavní obsah

Rus, který chtěl v opilosti unést letadlo, žádá po Česku 250 miliónů

Právo, Radim Vaculík

V osudný prosincový den roku 2006 letěl Rus Jevgenij Dogajev (34) se svou rodinou z Moskvy na silvestrovské oslavy do švýcarské Ženevy. Let ruské společnosti Aeroflot se však pro něj i jeho blízké změnil v noční můru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jevgenij Dogajev

Článek

Příchod Nového roku totiž přivítal v Praze v české vazbě, kde skončil poté, kdy měl incident s personálem letadla. Byl tehdy dokonce označen za únosce Airbusu A320, který prý požadoval, aby letadlo zamířilo do Egypta.

Od té doby, tedy téměř dva roky, pobývá bankéř a bývalý vrcholový fotbalista Dogajev nuceně v České republice a čeká na den, kdy jej naše úřady předají do rodné země. Ten se nyní přiblížil, protože po červnovém pravomocném rozhodnutí českých soudů o přípustnosti Dogajevova vydání do Ruska podepsal letošního 28. srpna souhlas s vydáním i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Česko tak nyní podle Jitky Zinkeové z tiskového odboru ministerstva čeká už jen na to, až si ruští policisté pro Dogajeva přijedou. Zároveň Městské státní zastupitelství v Praze přerušilo v srpnu Dogajevovo stíhání v ČR a předá jej ruské straně.

Chce odklad vydání do Ruska

Kvůli dosavadnímu postupu českých soudů a orgánů činných v trestním řízení ale sám Dogajev minulý týden podal na ministerstvo spravedlnosti a potažmo na ČR žalobu, v níž žádá finanční odškodnění ve výši 250 miliónů korun.

Zároveň se obrátil se stížností na Ústavní soud a požádal Pospíšila o odklad svého vydání do Ruska. Chce totiž podle svých slov, aby se jeho situace v Česku jasně vyřešila.

„V tom případu je tolik pochybení českých úřadů, a my chceme, aby bylo vše podle zákona,“ řekli včera Právu manželé Jevgenij a Lada Dogajevovi.

Rodina dojíždí na turistické vízum

Kvůli postupu českých úřadů musejí poslední dva roky pobývat každý v jiné zemi. Zatímco Dogajev nesmí do doby, než jej ČR vydá do Ruska, opustit naše území, jeho žena i děti žijí v Moskvě.

„Tady v Česku nemůžu nic. Své podnikání, které mám v Rusku, Švýcarsku nebo v Anglii, musím zvládat na dálku, což je velmi složité, spíše téměř nemožné. Rodina za mnou létá vždy na dva měsíce, na které dostanou do Česka turistické vízum, jinak jsem tu celou tu dobu sám,“ přiblížil svou nezáviděníhodnou situaci někdejší fotbalista prvoligového Dynama Moskva (v roce 1992) Dogajev, který si pronajal byt v Praze a podle svých slov nedělá nic jiného, než že „rabotaje“ (pracuje).

Přiznal, že jako bývalý fotbalista se byl několikrát podívat i na první ligu či zápas reprezentace, ale že by investoval do českého fotbalu, jak se někde psalo, to zatím nikoli. „Leda potom, co vyhraji tu žalobu o 250 miliónů,“ vyloudil poprvé a naposledy úsměv.

Mohl prý zemřít

Osudnou událost z konce roku 2006 popisuje i s manželkou jinak, než jaká je verze úřadů. Podle původních informací měl únosce napadnout personál letadla a dožadovat se změny trasy letu. Letadlo proto nouzově přistálo v Praze.

Jak později vyšlo najevo, z únosce se vyklubal ruský podnikatel, který nezvládl spojení prášků proti bolesti zad s pitím vodky a svou podrážděnost.

„Přiznávám, že jsem tehdy 28. prosince udělal chybu, když jsem si vzal prášky a poté pil tvrdý alkohol. Byl jsem podrážděný a dostal jsem se do slovní přestřelky s jednou letuškou. Následně mě ale napadl steward v letadle a za pomocí dalších lidí mě zmlátil. Aby své jednání omluvil, nahlásil, že jsem únosce letadla, který hrozil bombou. To jeho svědectví ale nikdo nepotvrdil,“ uvedl včera Dogajev, který okamžitě po přistání na Ruzyni skončil v poutech a ve vazbě.

Lada Dogajevová, která byla očitou svědkyní předloňského konfliktu, k tomu včera doplnila, že její manžel mohl při útoku stewarda i zemřít.

„Přimáčkli jej k zemi tak, že obličejem ležel ve vlastních zvratcích a kaluži své krve, které se nadýchal. Dokonce ošetřující lékař prohlásil, že měl namále a mohl být už mrtvý,“ připomněla pro ni trýznivý zážitek.

Je podle ní zajímavé, že přestože personál letadla vše prezentoval jako rvačku, kvůli které musel být Dogajev zpacifikován, byl to právě jen její manžel, kdo měl na sobě známky bitky.

„Můj muž nikomu nedal ani ránu, byl napaden a křivě obviněn stewardem z únosu letadla. Na stewarda jsme v Rusku podali oznámení a brzy by se tím měl zabývat tamní soud,“ dodala.

Obvinění a vydání nejde dohromady

Poté, co Dogajev skončil v rukou české policie, nastala paradoxní situace, kvůli které mimo jiné podal Rus žalobu na ČR.

Policisté jej totiž obvinili z trestného činu ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku a civilního plavidla, za což mu hrozilo až patnáctileté vězení. Nicméně ruskou stranu o zahájení stíhání údajně oficiálně neinformovali, což vedlo k tomu, že také Rusové začali Dogajeva stíhat. Zároveň požádali Česko o vydání svého občana.

České soudy se tedy začaly v rámci vydávacího řízení žádostí Ruska zabývat a právě v tom vidí Dogajevova advokátka Anna Apollonová kámen úrazu.

„Česká republika hrubě porušila ustanovení mezinárodního práva, přesněji Tokijské a Montrealské úmluvy. České úřady měly buď zahájit trestní stíhání, nebo řízení o vydání ruského občana do jeho země, ale nikoli obojí, což udělaly. Je tedy zřejmé, že řízení o vydání probíhá v rozporu se zákonem,“ upřesnila hlavní bod žaloby svého klienta Apollonová.

V Rusku hrozí jejímu klientovi za pokus o únos sedm až 12 let vězení.

„Žalobu pana Dogajeva jsme obdrželi teprve minulý pátek. Její obsah tedy nejprve musíme prostudovat, takže se k ní zatím nemůžeme vyjádřit. Nicméně mohu říci, že ministerstvo spravedlnosti postupovalo v souladu se zákonem,“ uvedla Zinkeová.

Doplnila, že do třiceti dnů by měl Pospíšil rozhodnout také o Dogajevově žádosti o odklad jeho vydání. Zároveň ale nevyloučila, že mezitím už ruský bankéř může být dávno předán svým krajanům do rodné vlasti. „Termín vydání už je znám,“ přiznala Zinkeová.

Dogajev je v případě svého vydání do Ruska připraven podle svých slov bránit se u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. „Můj švýcarský právník už žalobu na ČR připravuje, v pondělí ji podá,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám